2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megdőlhet az eddigi Munkácsy-rekord

2006. április 19. 08:30

Botránnyal indult és új hazai rekorddal zárulhat a tavaszi műtárgyárverési szezon. A Belvedere Szalont ért hamisítási vádak után a legtöbb figyelem most a Mű-Teremben kalapács alá kerülő Csontváry-képet övezi - írta a FigyelőNET.

A Nagyházi Galéria március elején alacsony árakkal és 19-20. századi grafikákkal és festményekkel kezdte a tavaszt. A háromnapos árverés második és harmadik napján a Képcsarnok Vállalatnál dolgozó Rolkó Istvánnak grafikákból, festményekből, bútorokból, szőnyegekből és könyvekből álló gyűjteménye került a kalapács alá. Az első nap során a 241 tételnek csupán a fele iránt mutatkozott érdeklődés. A legmagasabb leütési áron Molnár C. Pál Angyali üdvözlet című festménye cserélt gazdát: 360 ezer forintos kikiáltási árról indulva 950 ezer forinton kelt el. A Rolkó-gyűjteményt alkotó 608 tétel közül a 2,6 millió forintról induló Mednyánszky László Vízparti táj című munkája vitte el a prímet. A festmény licitje végül 4,2 millió forinton állapodott meg. A háromnapos árverés végén a Nagyházi Galéria több mint 76 millió forintos összeleütést könyvelhetett el.

Igen eseménydúsan indult a tavaszi szezon a hazai műkincspiac számára. Március végén a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium megalapította a Műtárgyvédelmi Információs Irodát, amely a műgyűjtemények, műtárgyak biztonságának a növelését, valamint az illegális műkereskedelem visszaszorítását tűzte ki célul. Két nappal a Belvedere Szalon április 1-jére meghirdetett aukciója előtt - hamis képek árverezésének vádja alapján - öt Rippl-Rónai-festményt foglalt le a rendőrség a galériában, amelyből csak kettőt adott vissza az aukcióra.

Miközben pedig egyes galériák javában árvereznek, addig a legnagyobbak csak nemrég zárták le a nagy tavaszi megmérettetésre felvett aukciós anyagot.

A teljes cikk a FigyelőNET oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár