2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

XX. századi plakátrajzokból nyílik kiállítás

2006. április 26. 10:30

Könyv jelenik meg Gönczi Gebhardt Tibor (1902-1994) Munkácsy-díjas grafikusművész életművéről, és annak anyagából ma nyílik kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Ponton Galériájában.

Molnár Gyula tervezőgrafikus, az egyetem vizuális kommunikáció tanszékének vezetője az MTI-nek elmondta, hogy Gönczi Gebhardt a legismertebb magyar reklámgrafikusok közé tartozott. Szinte beleszületett a plakátművészetbe, mert a XX. század elején az ipar, a kereskedelem már megkövetelte a mai értelembe vett reklámot. A művész 1917-ben iratkozott be az egyetem jogelődjébe, az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskolába és 1922-ben diplomázott a kiváló professzor, Haranghy Jenő tanítványaként. Gönczi Gebhardt 1930-tól a Klösz Nyomda tervezője lett havi 380 pengő fizetéssel, majd az államosítás után a jogutód Offszet Nyomda Nemzeti Vállat is megtartotta alkalmazásában.

A tanszékvezető hangsúlyozta, hogy Gönczi Gebhardt plakátjai, címkéi, csomagolásai kultúrtörténeti ritkaságok, és a bélyegművészetben is kiválót alkotott a 40-es években, keze nyomán összesen 12 bélyegsor született. A 20-as évek közepén hazatért az emigrációból Bortnyik Sándor és Berény Róbert, érkezésük új formával, új vizualitással frissítette föl a magyar plakátművészetet, de a kor élménye már a Modiano cigaretta-plakát, Gönczi Gebhardt alkotása. Az ő nevéhez fűződik a többi között a Dreher likőr, a Királyi gőzmosoda, az Újpesti csónakház, vagy a Csak magyar gépet vásárolj! című 1930-ban készült plakát, meg a Törley pezsgő, a Daubner csokoládé, a Meinl konzumkeksz, a Szerencsi tejcsokoládé és az OTP 1964-ből való plakátja, amely egy újabb kor reális lenyomata.

Molnár Gyula azt is elmondta az MTI-nek, hogy a művész fia kereste meg őt az egész hagyatékkal és arra kérte, dolgozza föl azt. Az előd iránti tiszteletből a tervezőgrafikus, tanár elvállalta a feladatot, így született meg a könyv, amelyet megírt, megszerkesztett, megtervezett és annak anyagából: plakátokból, címkékből, dokumentumokból megrendezi a kiállítást a Ponton Galériában, az I. kerület Batthyány utca 65-ben. A könyvbemutató és a tárlat megnyitója április 26-án, szerdán 17 órakor lesz, és május 17-ig látható.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár