2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszaadták az utolsó sárospataki könyveket

2006. április 21. 13:00

Még tíz sárospataki könyv került vissza Oroszországból Magyarországra csütörtökön. A köteteket a moszkvai magyar nagykövet hozta haza, a külügyminiszter szerint a sárospataki gyűjteménynek több darabja már nincs Oroszországban.

Csütörtökön érkezett Magyarországra a sárospataki könyvtár újabb tíz kötete Oroszországból, amelyek között ősnyomtatvány, bibliatöredék és imádságos könyv is van. A moszkvai magyar nagykövet személyesen hozta haza a tíz kötetet tartalmazó két csomagot, majd azt Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója vette át a kulturális minisztérium politikai államtitkárától, Vass Lajostól.

Február végén, Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása alkalmával a gyűjtemény 136 kötete érkezett Magyarországra. Somogyi Ferenc külügyminiszter elmondta, hogy a dokumentumok szerint még tíz kötet volt, ami szintén része a gyűjteménynek, és ezek kerülnek most haza. Ez a tíz kötet - a többitől eltérően - töredékes formában maradt fenn, volt köztük olyan, amit a könyvön lévő magyar nyelvű széljegyzet alapján tudtak azonosítani - tette hozzá. A külügyminiszter szerint így több sárospataki eredetű könyv nincs Oroszországban. A tíz kötet először a Széchenyi Könyvtárba kerül, majd visszaviszik őket Sárospatakra.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán Siklóson jelentette be, hogy Magyarország moszkvai nagykövete újabb tíz sárospataki könyvet hoz csütörtökön Magyarországra. A kormányfő elmondta, az orosz elnök magyarországi látogatása után folytatódtak a tárgyalások annak bizonyítására, hogy vannak még Oroszországban könyvek. A sárospataki kötetek a Sárospataki Református Kollégium könyvtárából származnak, és a II. világháború végén kerültek a Szovjetunióba.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár