2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elmarasztalja Ausztriát a Wiesenthal Központ jelentése

2006. május 2. 12:30

Több mint háromszáz százalékkal növekedett egy év alatt a náci háborús bűnösök elleni ítéletek száma - áll a Simon Wiesenthal Központ idei jelentésében, amely az Egyesült Államokat és Olaszországot dicséri, Ausztriát elmarasztalja a náci háborús bűnösök elleni jogi fellépés terén.

Korábban

A náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó központ sorrendben hatodik éves jelentése Magyarországot az együttműködés szintje alapján felállított öt kategória közül a harmadikba sorolja. Értékelése szerint Magyarország - Ausztráliával, Kanadával, Németországgal, Lettországgal és Lengyelországgal egyetemben - `minimális sikert ért el, noha többet is megvalósíthatott volna, s további sürgős lépések megtétele szükséges`.

Az összefoglaló - amelynek szerzője Efrájim Zuroff, a Wiesenthal Központ vezetője - a tíz leghírhedtebb náci háborús bűnös között két magyar származású gyanúsítottat is szerepeltet: az Ausztráliában élő Polgár Lajost, aki a magyarországi Nyilaskeresztes Párt tagjaként számos magyar zsidó sorsát érintő döntést hozott, s feltehetően gyilkosságok és üldözések részese volt, és jelenleg nyomozás folyik ellene Magyarországon és Ausztráliában is, valamint a szintén Ausztráliában letelepedett Charles Zentait (Zentai Károlyt), akit azzal gyanúsítanak, hogy bűnrészes volt 1944-ben Budapesten egy Balázs Péter nevű zsidó fiatalember megölésében.

A jelentés a legjobb kategóriába egyedüliként sorolja az Egyesült Államokat, méltatva Washington teljesítményét a feltételezett náci háborús bűnösök elleni büntetőeljárásokban a vizsgált - 2005. április 1-től 2006. március 31-ig tartó - időszakban. Dicséretet kap még Olaszország is, amelyet Horvátországgal és Litvániával együtt a második kategóriába sorolnak.

Ausztriát ugyanakkor elmarasztalják a központ szakértői, külön megemlítve Erna Wallisch és Milivoj Asner esetét. A nácivadász intézet nehezményezi, hogy az osztrák hatóságok elutasították, hogy vádat emeljenek a bécsi illetőségű Wallisch ellen, aki a II. világháborúban a lengyelországi Lódz település Majdanek városrészében működő koncentrációs tábor női őre volt. Bécs jogszabályokra hivatkozva megtagadta a dél-ausztriai Klagenfurtban élő 91 éves osztrák-horvát kettős állampolgár Asner kiadatását Horvátországnak. A férfi a Wiesenthal Központ információi szerint a nemzetiszocialista rendszer által működtetett egyik eutanáziaintézetben a felső-ausztriai Hartheimban parancsokat adott zsidók, szerbek és cigányok százainak elgázosítására.

Mint azt a jelentés megállapítja, az említett időszakban 15 országban folyt eljárás náci háborús bűnösök ellen. Az előző évi öttel szemben tavaly nyolc esetben emeltek vádat, s tizenhat ítéletet hoztak. Ez utóbbiakkal együtt 48-ra nőtt a 2001. január elseje óta elítélt bűntettesek száma. Az ítéletek több mint fele az Egyesült Államokban, csaknem negyedük Olaszországban született.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár