2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nevesítenék a roma ügynököket

2006. május 22. 11:00

A Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) azt szeretné, hogy hozzák nyilvánosságra az egykori roma ügynökök neveit - közölte Zsigó Jenő, az FCÖ elnöke csütörtökön az MTI-vel.

`Szeretnénk elérni, hogy a cigány közélet foglalkozzon a kérdéssel. Nem szeretnénk (...), hogyha ellenállás nélkül mindenki azt gondolhatná: maguk a romák szétverik a szervezeteiket, hogy mindez magától következett be` - mondta Zsigó Jenő, akit az MTI a Magyar Nemzet csütörtöki cikke nyomán keresett meg.

`A nyolcvanas években sok ismert cigány személyiség volt fizetett rendőrségi besúgó, illetve működött ügynökként, gátolva azok törekvéseit, akik az etnikum fölemelkedése, jogai mellett kötelezték el magukat. Pontosan tudjuk, hogy milyen módszereket alkalmaztak a cigány szervezetek együttműködésének a megakadályozására, ellehetetlenítésére` - mondta el az MTI-nek az FCÖ vezetője, aki szerint a mai helyzet még a rendszerváltás előtt készült forgatókönyvek eredménye. Mint megjegyezte, a forgatókönyveket az MSZMP Központi Bizottságának készült tanulmányokban írták le.

A magyarországi cigányságot - 1987 körül - a nemzeti egység veszélyeztetőjeként tüntették fel és megfogalmazták, hogyan kell zsarolható, féken tartható bábuk kezébe tenni a romák képviseletének jogát - mondta Zsigó Jenő.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint is jó lenne egy ilyen lista nyilvánosságra hozatala. Mint az MTI-nek elmondta: a romák körében még annyira sem sikerült lebontani a kádári struktúrákat, mint a nagypolitikában. Horváth Aladár elmondta: tart attól, hogy a valódi felelősök neve továbbra is titokban maradna. Lakatos Gyula, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) egyik alelnöke az MTI-nek azt mondta: támogatni kell az állambiztonsági szolgálatokról szóló valamennyi adat széles körű nyilvánosságra hozatalát. Ebben nem lehet vita a demokratikus gondolkodású politikusok között - fűzte hozzá. Mint közölte, ugyanakkor a roma közélet szereplőinek jelenleg számos, fontosabb kérdésben is meg kellene állapodniuk, hogy a roma politikában folytatódhasson a valódi rendszerváltás.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár