2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

150 éves a Tretyakov képtár

2006. május 24. 11:30

Modern múzem modern gondokkal

Tretyakov

A felújítás óta háromezer műtárgy látható a korszerű, számítógépes klímaberendezéssel és világítástechnikával felszerelt képtárban. A múzeum naponta mintegy 10 ezer látogatót fogad, az épület előtt állandó a sor. Az állami támogatás 19 százalékra csökkent, így az intézmény a 90-es években anyagi gondokkal küzdött, adós maradt a villanyszámlákkal is, az őrök pedig sztrájkkal fenyegetőztek a bérhátralékok miatt. A klíma hibája miatt négy hónappal a megnyitás után egy időre ismét be kellett zárni, 1999-ben a pincéket csőtörés következtében víz árasztotta el, képekben szerencsére nem esett kár.

A Krími rakparton található új épületben az elmúlt száz év alkotásai láthatók, itt mutatják be a 20. század elejének világhírű avantgárd mestereit: Malevics, Kandinszkij, Chagall, Petrov-Vodkin, Filonov, Popova műveit, a "szocialista realizmus" azaz 1930-50-es évek totalitárius stílusát, továbbá az avantgárd második hullámát, az 1960-80-as évekből. A Galériához tartozik az ún. Mérnöki Ház, itt rendszeresen tartanak időszaki kiállításokat és a Tolmácsi Szent Miklós templom, a gyönyörű, öt hagymakupolás épületben 17-19. századi építészeti mesterművek tervei és fotói, 16-19. századi ikonok és késő 17. századi fegyverek láthatók. Itt őrzik a múzeum leghíresebb kincsét, a 12. századi Vlagyimiri Istenanyát, ez a Konstantinápolyból származó ikon valaha az orosz állam legszentebb kegytárgya volt.

A szoborgyűjteményben 1300 alkotás található, amelyek a XVIII. század végétől adnak áttekintést az orosz szobrászatról. Az iparművészeti tár kétezer, a grafikai tár 27 ezer műtárgyat őriz: rajzokat, plakátokat, akvarelleket, metszeteket és ex libriseket s a közelmúlt szocialista képzőművészetének számos emlékét. Az intézményhez házi és lakásmúzeumok is tartoznak, amelyek egy-egy orosz művész alkotásait mutatják be.

Nemrég nyílt meg a Tretyakov Képtárban az Orosz szimbolizmus - Kék rózsa című kiállítás. A művészcsoport Boriszov-Muszatov: Kék rózsa című festményéről kapta a nevét, e képeket utoljára 1907-ben láthatták együtt az érdeklődők. A tárlathoz más orosz múzeumok, köztük vidékiek is adtak kölcsön e korszak festményeiből.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár