2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dontól a Dunáig: új tárlat nyílt a Hadtörténeti Múzeumban

2006. május 25. 11:30

Megnyílt a Hadtörténeti Múzeum `Piavétől a Donig, Magyarország katonai története 1918-1948` címet viselő kiállításának második, egyben befejező része.

A Dontól a Dunáig

A most megnyílt kiállítás az egy évvel ezelőtt megnyílt `Piavétől a Donig, Magyarország katonai története 1918 - 1948` címet viselő tárlat második, egyben befejező része.

A címben szereplő három folyó a 20. századi magyar történelem jelképévé vált. A Piave az első világháború magyar katonájának a folyója, a magyar katona hősiességének tanúja. A Don, a magyar katona tragédiájáé. A Duna mindennapjaink szimbóluma mellett sok-sok felemelő győzelem és bukás tanúja volt. Összekuszált, kiszámíthatatlanak huszadik századunk három hadtörténeti tájékozódási pontja ez a három folyó.

Katonai szemmel a folyók a magyar katona 20. századi útjáról mesélnek: hova ment, meddig mehetett, hol teljesítette küldetését a haza érdekében. Bármilyen formában került távoli harcmezőkre, a végső csatákat mégis szülőföldjén kellett megvívnia, honvédő háború formájában. Ezt tették a Piavétől hazatért magyar katonák 1918 és 1920 között az ország csonkítására fegyverrel érkező Antant csapatok ellen reménytelenül küzdve, s ezt a kilátástalan harcot vívta a nagyhatalom félelmetes hadserege ellen több mint fél éven át 1944 szeptemberétől 1944 áprilisáig.

A kiállítás 300 négyzetméter összterületű, és hadtörténelmünk öt esztendejét mutatja be.

Ellentétes történelmi és politikai nézetek, filozófiák állnak szemben egymással a korszak megítélésében. A magyar honvédség második világháborús szerepének értékelése érzelmi megnyilvánulásoktól sem mentes. A kiállítás rendezői nem dugták homokba a fejüket, hanem - szigorú szakmai alapon - offenzíven léptek a problémák elé  és a történeti kiállítás műfaji keretei között mértéktartó megoldást találtak a korszak tárgyilagos históriai megismertetésére. A történeti kiállítás rendezője az alkotás során jó értelemben vett pozitivista történészi módszert alkalmazott: nem értékeli, hanem bemutatja, beszélteti a tárgyakat. Megfelelő csoportosítással olyan miliőt alakított ki, amelyben azok kibonthatják valós tartalmukat.

Az első terem Magyarország német megszállását, a második a Magyarországra megérkezett háborút mutatja be, míg a harmadik terem a háború utáni éveket dolgozza fel. Az új honvédség szervezését, az újjáépítésben részt vevő műszaki alakulatok tevékenységét, különös tekintettel az aknakutatókra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár