2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

80 éves lenne Marilyn Monroe

2006. június 1. 10:00

A Kennedy-család árnyékában

1956-ban a Buszmegállóban bebizonyította, hogy drámai szerepet is el tud játszani. Ugyanebben az évben mindenki legnagyobb megdöbbenésére ismét férjhez ment, ezúttal a híres drámaíró Arthur Millerhez, akinek kedvéért a zsidó vallásra is áttért. Ez idő tájt sokakat elmart maga mellől, forgatásain botrányokat csinált, de egyre érettebb színésznő lett. 1957-ben Millerrel Angliába ment, ahol Lawrence Olivier-vel készítette A nagyherceg és a táncosnő című filmet, amely a viszontagságos forgatás ellenére - a két főszereplő olykor ökölre is ment egymással - Donatello-díjat kapott.

A színésznő azonban az alkohol és a tabletták rabja lett, többször elvetélt, házassága megromlott - a viharokat Miller A bűnbeesés után című darabjában írta meg. 1959-ben, gyógyszerekkel teletömve készítette a pályafutása legnagyobb sikerét hozó Van, aki forrón szereti-t, Tony Curtis és Jack Lemmon társaságában. Monroe élete alakítását nyújtotta, de partnerei idegeire ment tévesztéseivel, mondatait végül a díszletfiókba ragasztották be, hogy ne hibázza el.

Következő filmje és következő flörtje a Szeressünk! volt Yves Montand-nal: most higgadtabb volt, de rosszul játszott. A szétesés szélén forgatta 1961-ben Nevadában a Kallódó embereket, a forgatókönyvet Miller naponta javította. A film befejezése után partnere, Clark Gable - akihez igaz érzelmek kötötték - meghalt, Marylin pedig Montand-ba, DiMaggióba, Frank Sinatrába próbált kapaszkodni. Millertől a válást a bíróság 1961. január 20-án, J. F. Kennedy elnök beiktatása napján mondta ki.

Depressziós, kórházas időszak következett életében
, amelyből csak az emelte ki, hogy őt kérték fel Kennedy köszöntésére az elnök születésnapi partiján. A köszöntés olyan jól sikerült, hogy románc szövődött közte és az elnök között, sőt Roberttel, John fivérével is hírbe hozták. Megbízhatatlansága miatt szerződését felbontották, egy stúdió sem tartott rá igényt, karrierje véget ért. A még mindig csak 36 éves Monroe ágyban fekvő meztelen, a telefont markoló holttestét 1962. augusztus 5-én reggel fedezte fel bejárónője. A hivatalos vizsgálat altató-túladagolást állapított meg a halál okaként, de ezt kevesen hitték el. Azóta is számtalan összeesküvés-elmélet látott napvilágot, a rejtélyre időről időre más-más magyarázatot adnak. Marilyn Monroe alig harminc filmet forgatott, de már életében legenda lett.

Rajongói közé tartozott Albert Einstein, Jean-Paul Sartre, képmása ma is évente 2 millió dollárt hoz örököseinek. Mítosza mit sem halványult: az új évezred küszöbén a Playboy, a People és az E! Online magazin szavazásán is őt választották az elmúlt évszázad legszexisebb nőjének.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár