2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veteránok mesélnek Amerika háborúiról

2006. június 20. 12:30

Internetes adatbázisba rendezték az Egyesült Államok legújabbkori hadviselésének történetét az első világháborútól kezdve az iraki konfliktusig.

A háborús oral history fellegvára

Az amerikai Kongresszusi Könyvtár munkatársainak nagyszabású gyűjtőmunkája révén vált mára elérhetővé az a hatalmas adattár az interneten, amely személyes emlékek tömkelegén keresztül érzékelteti, hogy miről szól egy háború, ha nem könyvből olvassuk.

Az Egyesült Államok katonai konfliktusainak 20.századi története személyes hangvételű interjúkon, frontról küldött képeslapokon, fotókon, rajzokon és leveleken keresztül elevenedik meg. Többek között légi felderítők, tengerészgyalogosok, katonai hírszerzők és hadifoglyok vallanak világháborús tapasztalataikról, és gyakran többórás beszámolókból tárulnak elénk a koreai-, a vietnami-, vagy az iraki-háború hétköznapjai.

Látogasson el Ön is a honlapra!

A honlapon színesbőrű amerikaiak idézik fel a háborús világ paradoxonát, hogy a fronton nincsen rasszizmus, hogy ott életre szóló barátságok köttetnek fehérek és feketék között, ám hazatérve - egyiküket idézve - "még csak le sem tudok ülni és enni valamit ott, ahol akarok". Érzékletesen fogalmaz ugyanerről a témáról az akkor 24 éves Daniel Edward Burress is, akit '67-ben küldtek ki Vietnamba: "Azt érzed, hogy valaki másnak a szabadságáért harcolsz, míg neked nincs meg a saját szabadságod".

A honlap készítői szerint minden háború története egyben a részvevők egyéni sorsának, érzéseinek, emlékeinek a története, s mindezek ismerete nélkül az események csak félig érthetők meg. Nagyszerű kezdeményezésük arra hívja fel a figyelmet, hogy noha a történelmet valóban hidegvérrel meghozott politikai döntések is alakítják, a döntések végrehajtói rendszerint a leghétköznapibb emberek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár