2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Azonosították Leonardo ismeretlen öregasszonyát

2006. június 28. 11:00

Giancarlo Ligabue velencei gyáros a tulajdonosa annak a rajznak, amelyről most állapították meg, hogy Leonardo da Vinci műve.

Az alig 6x10 centiméteres rajz öregasszonyfejet ábrázol
profilból. A vonások karikatúra-szerűek, a tekintet gyűlölködő és az egésszel kontrasztban áll a fejtetőre biggyesztett virág - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A tekintélyes Tiepolo-, Piranesi- és Canaletto-rajzok gyűjteményével rendelkező Ligabue a "Leonardo-hangulatú" művet 30 évvel ezelőtt vásárolta egy velencei antikváriusnál. Egy évvel ezelőtt katalógust akart készíteni kincseiből, és gyanús lett neki az Öregasszonyfej. Először egy Leonardóhoz közel álló művész alkotásának gondolta és alaposabb vizsgálatát javasolta.

A tulajdonos ekkor fordult Paolo Spezzani nemzetközi hírnevű szakértőhöz, aki digitális infravörös géppel lefotózta a rajzot úgy, hogy két olyan szűrőt használt hozzá, amelyek "törlik" a látható képet és felfedik az alatta lévőt. Ebben az esetben a valószínűleg ezüst heggyel készített skiccet, amelyet a művész aztán tollal és tintával kihúzott.

Itt derült ki, hogy a rajz kétséget kizáróan Leonardo da Vinci műve. A fotó azt is kimutatta, hogy talán a XVIII. században beavatkozások történtek rajta, szokás volt ugyanis abban az időben, hogy a gyűjtők tollal újra kihúzták a túl gyengén látszó vonalakat vagy kiegészítettek néhány részletet. Mivel Leonardo rajzai már akkor ereklyéknek számítottak, annak érdekében tették ezt, hogy műveit megőrizzék az utókornak.

A rajzon ezek a kiigazítások a fül feletti és alatti vonalakat érintik, míg megmaradt a festő eredeti tollvonása a frizurán, a virágon, a tekinteten, a kutyára emlékeztető profilon, amely egyébként más rajzain is meglátható.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár