2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tápiószentmártonban épül fel Attila palotája

2006. július 5. 11:00 MTI

Elkészült Attila hun király feltehetően Tápiószentmártonban valaha állt fa palotája újbóli felépítésének terve, s a 2 milliárdos beruházás alapkövét még az idén lerakják - közölte a terveket finanszírozó Attila Alapítvány kurátora.

Kocsi János elmondta, hogy a 400-453-ig élt hun király (a hunokat a magyarok elődjeként tartják számon) a dokumentumok szerint egy ideig a mai Pest megyei Tápiószentmárton területén, fából és kőből épült palotában lakott. Ez adta az ötletet az ősi építmény képzeletbeli másának valóra váltásához, s a tervezésre az alapítvány pályázatot írt ki. A nyertes Hayde Tibor építész, aki 3600 négyzetméteres területre kívánja felépíttetni főként fából a palotát, négy, egyenként 25 méter magas toronnyal, alatta óriás pincével.

A megvalósításhoz szükséges pénz nagyobb része hazai és külföldi befektetők jóvoltából már összegyűlt. Maga a kivitelezés a jövő évben indulhat.

Az Attila vár igazi idegenforgalmi attrakcióvá válhat, annál is inkább, mert Puskás Ferenc mellett Attilát tartják a leghíresebb magyarként számon a világon - hívta fel rá a figyelmet a kurátor. Az elképzelés szerint később szállodák, korabeli falu, Árpád-kori templom épülhet még ide. Mindez az elképzelések szerint évi egymillió turistát vonz majd e vidékre, s meghozhatja e régiónak a fellendülést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár