2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eltávolították az 56-os rézkarcot a türingiai parlamentből

2006. július 18. 11:45

Eltávolították egy erfurti kiállításról Werner Tübke 2004-ben elhunyt német művésznek a magyarországi 1956-ot felidéző rézkarcát.

Korábban

A botrányos rézkarc

A kiállítást még júniusban nyitották meg
Türingiai Tartományi Gyűlés (Thüringer Landtag) épületében, s a bemutatóról a vitatott művet a felszámolt Keletnémet Állambiztonsági Minisztérium megmaradt iratait gondozó intézmény tartományi megbízottjának Hildigrund Neubertnek, valamint a tartományi gyűlés elnökének, Dagmar Schipanskinak a kívánságára távolították el. A mű Hildigund Neubert szerint "propagandahazugságokat terjeszt, s ezért nincs helye a tartományi parlamentben".

Az alkotás 1957-ben keletkezett, a magyarországi felkelés után, amikor is a Varsói Szerződés országaiban a népfelkelést ellenforradalomnak nevezték, az újságokban lámpavasra felakasztott kommunistákat ábrázoló fényképek jelentek meg. A képek hitelességéről a kutatók azóta is eltérő véleményeket vallanak - jegyezte meg az ügy kapcsán a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az akkor 27 éves Tübkét mindenesetre megihlették a fényképek, s el akart készíteni egy festményt "a lámpavasról való levételről", amely gondolatiságát tekintve a keresztről való levételre rímel.

A "Fehérterror Magyarországon" című diptychon egészen a közelmúltig ismeretlen maradt, mivel Tübke azt második feleségének ajándékozta, aki viszont eladta egy frankfurti gyűjtőnek. A képet jelenleg Mannheimben állítják ki. Publikálták viszont Tübkének a képhez készített számos előtanulmányát, s a művész ezek egyike alapján készítette el rézkarcát, a "Magyarország 1956"-ot. Az Erfurtban néhány napig kiállított lapra a művész később ceruzával ráírta, hogy "fasiszta terror Magyarországon". A rézkarc Tübke hagyatékából származik, amelyet Jan Schwind galériatulajdonos gondoz.

Neubert és Schipanski lépése miatt a Szociáldemokrata és a Baloldali Párt helyi képviselői tiltakoztak. Schwind a rézkarc kiállítását kommentár mellékelésével javasolná, de azt a megoldást Neubert már elutasította. Schwind megjegyezte, hogy a templomokban, vagy a bankokban sem állítanak ki mindent abból, amit egy galériás felajánl - olvasható a szerdai Frankfurter Allgemeine Zeitungban.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Sarkadi Kovács Ferenc/Berlin)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár