2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ókori Róma utolsó napja körpanorámán

2006. augusztus 1. 08:45

A körképek egykori hagyományát a legújabb digitális képalkotási technikával összeházasításó Yadegar Asisi bécsi születésű iráni építész Lipcse egykori gáztartályában az ókori Róma legutolsó napjának eseményeit elevenítette fel.

Kukucs-nímetek produkciói

Az 1910-en épült lipcsei gáztartály belsejében köralakban elhelyezett 3500 négyzetméteres vászon 360° fokos panorámaképén az ókori Róma utolsó napját rendezte be. A horizontélmény miatt emelvényről érvényesülő 300 dpi-s fotóminőségű kép a nézőt visszarepíti a 312-es év november 27-ére, amikor Nagy Konstantin, legyőzve Maxentius társcsászárt, diadalmasan bevonult Rómába. Győzelme világtörténeti fordulatot jelentett: ez lett a klasszikus antikvitást felváltó  keresztény államvallás bevezetésének és a római birodalom építésének legvégső időszaka.

Az illúzió teljessége végett zenével és hangeffektekkel kísért parádé este is látogatható. A 2004-ben a Mount Everestről készített körpanoráma, majd a Rome CCCXII után Yadegar Asisi legközelebb Drezda egykori gáztartályában az 1756-ös barokk város panorámaképét állítja ki 2006 decemberétől.

Ma már nehezen érzékeltethető
, milyen tündökletes varázsa lehetett azoknak a képalkotási technikáknak, amelyek a hosszú 19. század vizuális forradalmának nyomán érintésközelbe hozták a publikum számára a legkülönfélébb képmutogató produkciókat. A látvány nyújtotta élmény történetét kutatók szerint népszerűségük jószerint csak az írás Gutenberg-féle forradalmához hasonlítható. Tény, hogy az európai nagyvárosokban a 18. század közepén megjelent panorámaképek első divathulláma, majd 19. századi másodvirágzása után a publikum képzelőerejét hamarosan végleg elcsábította a mozi.

A szórakozni vágyó pesti
polgárt leggyakrabban a "kukucs-nímetek" produkciói, panorámák, kozmorámák, sztereónézők kápráztatták el - olvasható Kolta Magdolna Budapesti Negyedben megjelent írásában. A körképként magyarított panorámaképeket eleinte külön e célra épített kör alakú, ablak nélküli épületekben, rotundákban mutatták be. A városkép-panorámákat, csataábrázolásokat később 360 fokos tájélményt nyújtó szerkezetekkel vándorpanoramisták keltették életre a háttérfestmények előtt mechanikusan mozgó hajókkal, figurákkal érzékeltetve a csapatmozgást, a víziparádékat. A millennium historizáló divatját kihasználó, a pozitivista tudomány aprólékosságát felvonultató történelmi panorámák közül az Andrássy út végén, a millenniumi kiállítás főbejáratával szemben felállított Feszty-körkép a legismertebb.

Rome CCCXII
Lipcse, Panometer
Látogatható 2006. december 31-ig.
http://www.asisi-factory.de

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár