2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Etnikai törvényekkel uralkodtak az angolszászok

2006. július 26. 11:45

A mai angolok génjei az ország kora középkori társadalmi struktúrájáról árulkodnak: angol tudósok kimutatták, hogy a mai angol férfiak legalább 50 százaléka az V. században bevándorolt angolszászoktól származik, noha ezek akkor legfeljebb a lakosság 10 százalékát tették ki.

Asszimiláció felsőfokon

A magyarázat Mark Thomas londoni professzor szerint abban keresendő, hogy a bevándorló angolszászok azért dominálnak még ma is az angol génállományban, mert privilegizált osztályként a kora középkorban sokkal több utóddal rendelkeztek, mint az alsóbb osztályok briton őslakosai - olvasható a BBC oldalán.

A kutatók fölhívják a figyelmet arra, hogy a rómaiak kivonulása után Anglia az V. század elején hatalmi vákuumba került, és az egyes népcsoportok az angolszászokat hívták segítségül az őket akkor fenyegető, később Skóciában letelepedő piktek ellen. Jó 300 év alatt a feltételezések szerint mintegy 10-200 ezer közötti bevándorló érkezett, és nagyon gyorsan megszerezte a katonai, gazdasági és politikai hatalmat. Ezt már a történészek korábban is feltételezték, de a mostani kutatások, és egy számítógépes szimulációs program alátámasztotta a teóriát.

A program kétmillió őslakossal és 200 ezer bevándorlóval számolva
különböző társadalmi modelleket számolt ki a következő évszázadokra, és arra az eredményre jutott, hogy csak nagyon szigorú etnikai szétválasztás nyomán alakulhatott ki a mai Anglia genetikai összetétele: az uralkodó helyzetben lévő angolszászok ugyanis több gyereket tudtak táplálni és fölnevelni, és ezáltal létszámukat gyorsabban gyarapitották, mint a túlnyomórészt szegény alsóbb osztályokhoz tartozó összlakosok. Ezen felül a hódítók valószínűleg megtiltották a briton férfiak és angolszász nők közti kapcsolatot, ami az ország kulturális és genetikai germanizációjához vezetett - írta Thomas.

A kutatás részleteiProceedings of the Royal Society Series B legújabb számában olvashatók.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár