2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Továbbra is feldolgozatlan a kommunista múlt Kelet-Európában

2006. augusztus 8. 14:00

A kommunista korszak állambiztonsági aktáinak teljes nyilvánosságra hozatalát követelték július végén egy szófiai tanácskozáson kelet-európai politikusok és történészek.

A rendszerváltás után 17 évvel a térség több államában még nem lehet teljesen hozzáférni az archívumokhoz, és a tanácskozók szerint a halogatás a demokrácia törékenységének a bizonyítéka ezekben az országokban. Szófiában bolgár, cseh, magyar, német, román és szlovák szakértők osztották meg tapasztalataikat a témáról.

  • Albániában zárva maradtak a titkosszolgálat, a Sigurimi aktái. Egy különbizottság dolga, hogy választások előtt átvizsgálja az aktákat, és kizárja a képviselőjelöltek közül azokat, akik együttműködtek a rendszerrel.
  • Bosznia 2000-ben nyilvánosságra hozott mintegy 7 ezer aktát, amelybe bárki betekinthet.
  • Bulgáriában a szocialisták vezette kormány megígérte az összes akta megnyitását. Korábban már megkezdődött a folyamat, de el is akadt. 260 ezer irat már megtekinthető.
  • Csehországban azt engedélyezik, hogy mindenki a saját aktájában nézhessen bele.
  • Horvátországban mindmáig titkosak az állampolgárokról készült feljegyzések.
  • Magyarországon mindenki megnézheti a maga aktáját, de abból kitörlik az informátorok nevét. Az akták teljes megnyitását többször is megígérték.
  • Macedóniában megkezdték az akták megnyitását. Mindenki megnézheti a magáét, de újságírók és kutatók nem férhetnek hozzájuk.
  • Lengyelország nem hozott mindent nyilvánosságra, és a közélet tele van leleplezésekkel, kiszivárogtatásokkal és rágalmakkal a vezető személyiségek ellen, beleértve Lech Walesát, a Szolidaritás mozgalom megalapítóját. Walesát tisztázta az iratokat őrző intézet. Az aktákat történészek és újságírók tanulmányozhatják. A konzervatív kormány több hozzáférést ígér. A jelenlegi törvények alapján az intézet által áldozatnak minősített személyek megnézhetik a saját aktájukat.
  • Romániában tavaly befejezték a Securitate dokumentumainak megnyitását, de mindenki csak a róla szóló feljegyzéseket nézheti meg. A nemzetbiztonságot érintő iratokat nem szabadították fel.
  • Szerbiában 2001-ben megengedték, hogy az állampolgárok megnézhessék saját aktájukat, de ebből kizárták azokat, akiket a hatalom belső ellenségnek vagy a külfölddel együttműködőnek minősít. Ezek főként ellenzéki politikusok és újságírók. A nyilvánosságra hozatalt később teljesen leállították.
  • Szlovákia 2002-ben engedélyezte, hogy az emberek megnézzék a róluk gyűjtött adatokat. Az archívumokban mintegy 30 ezer kartoték van. Pozsonyban külön intézet foglalkozik velük történészi szemszögből.
  • Szlovéniában majdnem mindent nyilvánosságra hoztak, de alacsony az érdeklődés az iratok iránt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár