2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamis lehet Van Gogh Férfifeje

2006. augusztus 9. 11:00

Brit szakértők szerint nem Vincent van Gogh festette a Férfifej (Head of a Man) című alkotást, amely a melbourne-i nemzeti galéria tulajdona, de most kölcsönképként a skóciai Edinborough-ban látható egy kiállításon. Az ausztrál galéria igazgatója cáfolta a brit feltevést.

Mint az ABC ausztrál rádió hétfőn jelentette, az eddigi ismeretek szerint 1886-ból vagy 1887-ből származó mű eredetiségével kapcsolatban az Art Watch UK nevű brit szervezetnek több kételye támadt. Michael Daley, a szervezet vezetője egyenesen azt mondta: `Ez a kép minden olyan ismérvvel rendelkezik, amely arra utal, hogy utólag módosították azzal a céllal, hogy hasonlítson egy Van Gogh-alkotásra.` Daley előtt is voltak már kétkedők. Egyikük, Tim Hilton - egy Van Gogh életrajz szerzője - a The Sunday Times című lapban azt írta: `Ez a kép nem meggyőzően Van Gogh-mű, de akárki festette is, tehetséges ember volt.`

A hamisítás-pártiak főbb érvei:
a kép világosabb tónusú és kidolgozottabb, mint Van Gogh egyéb művei. Formátuma (33x40 centiméter) is eltér a németalföldi művésznél megszokott mérettől. A The Sunday Times ez utóbbival kapcsolatban olyan szakértőket idéz, akik szerint a festmény nagyon egyszerű okból rövidebb a szokásosnál: az aljáról levágtak egy csíkot, hogy így távolítsák el az eredeti szignót. Ezenkívül az 1853-tól 1890-ig élt művész egyetlen levelében sem tesz említést arról, hogy Férfifej című festménye lenne.

Gerard Vaughan, a melbourne-i National Gallery of Victoria igazgatója továbbra is kiáll a kép eredetisége mellett, hangoztatva, hogy "ha ez hamis Van Gogh lenne - amit cáfolok, bárki bármit állítson is - a vászon elvesztené minden értékét. Márpedig az embernek bíznia kell saját ismereteiben és abban a képességében, hogy meg tudja ítélni egy festmény kvalitását". A kép, amely az 1920-as években még egy kölni galériában függött a falon, hat évtizede az ausztráliai múzeumé. Jelenleg kölcsönműként a skót Dean Gallery szépművészeti múzeumban "vendégszerepel" Edinborough-ban.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár