2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

150 éves az esztergomi székesegyház

2006. augusztus 31. 12:30

A végeredmény összefogott és harmonikus épület lett

Bár a portikusz és a déli harangtorony még nem volt kész, 1856. augusztus 31-én, Scitovszky János érseksége alatt felszentelték a székesegyházat. Az építkezés 1862-ben fejeződött be Lippert József irányítása alatt; a zárókövet 1869-ben, Simor János érseksége idején helyezték el, a belső tér neoreneszánsz berendezése még évtizedeken át folyt, az építkezés költségei túllépték a hatmillió koronát.

Bár több építész alkotása, az esztergomi bazilika összefogott és harmonikus épület. Alaprajzát s belső terét a hosszanti és centrális téralkotás ötvöződése jellemzi, a középső, kupola alatti térből rövid kereszthajók indulnak. A székesegyház déli oldalán a reneszánsz, vörös márvány Bakócz-kápolna található, amelyet Bakócz Tamás érsek 1506-11 közt olasz művészekkel építtetett, s 1822-ben Packh János illesztette az új templomba - ehhez a kápolnát 1600 darabra bontották, majd újra összerakták.

 
A főhomlokzatot nyolc sima, 22 méteres oszlop uralja, korinthoszi oszlopfőkkel, drámai kontrasztot képezve az épület dísztelen tömegével, s 24 korinthoszi oszlop övezi a 100 méterre emelkedő félgömb-kupola magas dobját is. A portikuszhoz két oldalt egy-egy 57 méteres harangtorony csatlakozik, boltozott áthidalással. A Dunának háttal, 50 méteres magaslaton álló templom uralja a környéket - Hildnek köszönhető monumentalitását az adja, hogy a homlokzatok kialakítása visszafogott, engedi érvényesülni az épület tömegeit és hatalmas tagozatait. Az esztergomi székesegyház a magyar klasszicizmus egyik csúcsa. A templomban számos szobor látható, magyar és külföldi mesterek alkotásai, a főoltár Pietro Bonani és Franz Anton Danninger közös műve, az oltárképet Tiziano nyomán Michelangelo Grigoletti festette.

A Bazilika kincstára hazánk leggazdagabb egyházi gyűjteménye, kriptájában a 19. század közepétől eltemetett esztergomi érsekek síremlékei láthatóak. A székesegyház orgonája 1988-91 között 5 manuállal és 146 regiszterrel újult meg. 1993-ban a templom tetőszerkezete leégett, az újjáépítés 94 millió forintba került. 1998-ben passaui mesterek felújították a templom három harangját, a legrosszabb állapotban a több mint 2 méter átmérőjű, 5,7 tonna súlyú nagyharang volt. Az épület tavaly díszvilágítást kapott.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár