2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

75 éves a magyar morfin

2006. december 1. 08:45

Az ópiumot már az ókori görög és római orvosok altató és fájdalomcsillapító szerként alkalmazták. Az ebből kinyert morfin előállításának eljárását 1931. november 30-án szabadalmaztatták.

Kabay

Az éretlen máknövény tejnedvéből, vagyis az ópiumból kinyert származék altató hatása miatt kapta nevét az ókori görögök által az alvás és az álmok isteneként tisztelt Morpheusról. A hatóanyag elnevezése magától a feltalálótól ered. Friedrich Wilhelm Adam Sertüner huszonegy éves korában gyógyszerész-asszisztensként dolgozott egy kis németországi faluban, Einbeckben. Szakmája gyakorlása közben, mint minden hivatását szenvedéllyel végző ember, maga is igyekezett új dolgok felfedezésére.

A XIX. század első éveiben az ópium kristályosításával sikerült izolálnia az alkaloidot, amelyet ma morfiumként emlegetünk. Többszöri, elsősorban önmagán történő kísérleteinek eredményét, megfigyeléseit, az előállítás módját, az anyag tulajdonságait, adagolását, valamint gyógyászati alkalmazásának előnyeit 1805. május 21-én publikálta egy francia lapban.

A magyarországi morfiumgyártás kezdetei Kabay János gyógyszerész nevéhez és kutató- tevékenységéhez köthetők, akinek 1925-ben sikerült száraz mákból kinyernie a hatásos fájdalomcsillapítót. Kabay jött rá arra, hogy a kicsépelt mákszalma alkalmas a morfin előállítására, és a gyártáshoz is minden készüléket ő tervezett meg. Minderről 1936-ban könyve jelent meg A morphin magyar módszerű gyártásának ismertetése címmel.

Az ezt követő évtizedekben az 1927-ben, az ő kezdeményezésére Büdszentmihályon megalapított Alkaloida Vegyészeti Gyár Rt. üzemében állították elő nagy mennyiségben az anyagot, amivel aztán a Horthy-kor magyar lakosságának bizonyos irányú szenvedéseit enyhíthették. A világ gyógyászati morfin-szükségletének kielégítésében jelentős szerepet vállalt az általa alapított gyár, amely még az 1960-as évek végén is a világranglista élén állt a nyersmorfin-exportban. Ismerje meg a leghíresebb ópiumfüggők történeteit!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár