2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bronzkori korsót találtak az útépítők

2008. november 12. 10:42

A százhalombattai Téglagyári-völgy déli szélén az idén nyáron folytatott építkezések során a Nagyrévi kultúra egyik korsója került elő - tájékoztatta a Matrica Múzeum a Százhalombattai Hírtükröt.

A százhalombattai Téglagyári-völgy déli szélén idén augusztusban átadott szilárd burkolatú út- és lépcsőrendszer az egyre jobban beépülő Turul utca és a Szent László út közötti közlekedést szolgálja. Mivel a terület már ismert régészeti lelőhelyek között fekszik, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) az építkezés földmunkáival párhuzamosan régészeti megfigyelést írt elő.

A Matrica Múzeum régészei folyamatosan nyomon követték a csapadékvíz-elvezető árkok kiásását, az úttest alapjának humuszolását (a felső földréteg gépi eltávolítását). Régészeti jelenségekkel sajnos egyszer sem találkoztak, egy olyan időszakban azonban, amikor éppen nem volt régész a munkaterületen, az építő cég egyik figyelmes gépkezelője egy partoldalban szinte ép bronzkori korsót talált, amelyet azonnal átadtak a múzeumnak.

A korsó valószínűleg másodlagos helyzetben, az eredeti temetkezési helytől távolabb került elő, a korai bronzkorban, nagyjából 4000 évvel ezelőtt itt élt közösség (az úgynevezett Nagyrévi kultúra) hagyatéka. Ez a népesség hozta létre az első települést a Téglagyár feletti löszmagaslaton. Szép adalék a korabronzkori battai emlékanyaghoz a Kocsánykertből beadott agyagkorsó.

Az eredeti beszámoló

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár