2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mormonokkal vitáznak a holokauszt-túlélők

2008. november 12. 11:41

Az amerikai holokauszt-túlélők szervezete tárgyalásokba kezdett Jézus Krisztus Utolsó Napok Szentjeinek egyházával, ugyanis szerintük nincs szükség arra, hogy a mormonok poszthumusz megkereszteljék a koncentrációs táborokban elhunyt zsidókat.

A kérdés ráadásul nem is újdonság: 13 évvel ezelőtt már megállapodás született arról, hogy Utah államban felhagynak ezzel a gyakorlattal. A mormon egyház vezetői cáfolták a dolgot, szerintük a hatalmas, a helyettesítő keresztelkedés miatt kialakított genealógiai adatbázison végzett változtatásokkal, és a náci rezsim áldozatainak neveinek eltávolítása miatt szinte lehetetlen lenne hasonlót művelni. 2005 óta ennek ellenére közel 42 ezer, holland, görög, lengyel és olasz zsidó neve jelent meg a szervezet adatbázisában, és újrakezdték a kereszteléseket is.

A mormonok szerint egyházuk a szellemvilágban is jelen van, és ott is munkálkodik. A halottak szelleme a túlvilágon vagy a paradicsomba vagy a szellemek börtönébe kerül, amelyeknek több szintje is van. A szellemeket ugyanis tetteik szerint osztályozzák, de ha megtanulják az evangéliumi szabályokat és azok szerint élnek, magasabb szintre emelkedhetnek. És ha helyettük egy földi templomban egy rokon elvégzi a szertartásokat, átjuthatnak a paradicsomba. Ha bűneiket nem bánják meg, Krisztuséhoz hasonló szenvedéssel kell megszenvedniük bűneikért, a feltámadás után pedig a dicsőség legalacsonyabb (telesztiális) szintjére juthatnak.

Ezért minden mormon felkutatja az őseit, hogy a helyettes szertartások révén a halottainak lehetőséget adjon az üdvözülésre. A családfakutatásban az egyház nemzetközi genealógiai osztályának adatgyűjtése segíti őket. A Templomokban az élő és a halott családtagokat külön szertartásokkal kötik össze. A szertartásokat nem csak a saját őseikért végezhetik el, hanem mások őseiért is, azaz gyakorlatilag utólag mindenkit megkeresztelhetnek, annak vallásától, nemzetiségétől, vagy leszármazottainak akaratától függetlenül. Egyedül a zsidó egyház kötött megállapodást velük, hogy limitálják a megkeresztelhetők számát, és annak hatálya alól teljesen kikerüljenek a holokausztban elhunytak.

Ernest Michel, az amerikai holokauszt-túlélők szervezetének egyik vezetője szerint ez nem elég, és szerinte a mormonoknak a korábbi kereszteléseket is vissza kellene vonni. A zsidó holokauszt áldozatainak megkeresztelése, majd az adatbázison végzett változtatások szerinte semmire nem elegendőek. Bár az egyház tagadja, hogy a keresztelés bármit is változtatna, a holokauszt túlélők és leszármazottaik felháborítónak tartják ezt a gyakorlatot.

A mormonok szerint mindez csak egy csoportnyi, az egyházi dogmát túl szigorúan vevő tagjuk műve, így most eltávolítják az elmúlt években újra felvitt neveket. Ráadásul az ígéretek szerint a hamarosan induló, családkutató mormon adatbázis, amelynek jelenlegi verzióját az interneten bárki szabadon használhatja, és ami a világ legnagyobb hasonló gyűjteményéhez enged hozzáférést, szigorúan elkülöníti majd a hasonló neveket, így azok az egyházi célokra nem használhatók majd fel.

Idén májusban a katolikus egyház lépett fel a mormonok ellen, és kérte a katolikus hívők neveinek eltávolítását: eddig eredménytelenül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár