2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Auschwitzba hívták az iráni elnököt

2006. szeptember 5. 10:15

Auschwitzi látogatásra hívta Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt Noah Flug, a holokauszt-túlélők izraeli szervezetének elnöke - adta hírül a Háárec című izraeli napilap.

A Holokauszt a közel-keleti politikában

The Center of Organizations of Holocaust Survivors in Israel (COHSI) nevű szervezet vezetője levelében azt írta az iráni elnöknek, hogy elnökké válása óta `nagy figyelemmel követjük közéleti szerepléseit és rasszista megnyilatkozásait, valamint azt a tényt, hogy sorozatosan tagadja a holokausztot.` Noah Flug - aki maga is az auschwitzi haláltábor túlélője - utalt az iráni elnöknek Angela Merkel német kancellárhoz küldött írására, amelyben Ahmadinezsád azt bizonygatta, hogy a holokausztot a szövetségesek találták ki Németország megszégyenítésére.

"Ez nem az első alkalom, hogy Ön kétségbe vonja hatmillió zsidó meggyilkolását. Arra a nyilvánvaló következtetésre jutottam, hogy Önnek teljes mértékben hiányoznak az ismeretei a témáról" - fejtette ki levelében a holokauszt-túlélők izraeli szervezetének elnöke.

Flug kifejezte azirányú meggyőződését, hogy a holokauszt-túlélők tanúvallomásait hallgatva csökkenni fog az iráni elnöknek a zsidók iránti gyűlölete, és növekedni fog a béke iránti vágya. A szervezet elnöke arra kérte továbbá a perzsa állam vezetőjét, hogy hívja meg a holokauszt túlélőit arra a decemberre tervezett iráni konferenciára, amelyben olyan témákról tartanak előadásokat, mint "Az európai antiszemitizmus okai", vagy a "Holokauszt és Cionizmus". Flug szerint a túlélők meghívása lehetővé tenné, hogy "komoly és tényszerű eszmecsere alakuljon ki a kérdésről".

Kofi Annan elítélte a holokausztról szóló, Iránban rendezett karikatúrakiállítást vasárnapi teheráni látogatása alkalmával, és kijelentette: a holokauszt tagadhatatlan történelmi tény. Annan Manusehr Mottaki iráni külügyminiszterrel folytatott tárgyalásain kitért a nemzetközi kiállításra is, amelyet a Mohamed prófétát ábrázoló, a muzulmán országokban nagy felháborodást keltett karikatúrákra válaszul rendeztek egy iráni lap felhívására - mondta el Ahmad Fauzi, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

"Azt hiszem, mindannyian, akik ebben a teremben vagyunk, emlékszünk a felzúdulásra, amit a (Mohamed iszlám prófétát ábrázoló) dán karikatúrák keltettek, különösen ebben a térségben" - mondta a sajtótájékoztatón, amely Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel tartott aznapi tárgyalásait követte. Hozzátette: a véleménynyilvánítás szabadságát felelősséggel kell gyakorolni. Vigyáznunk kell, hogy ne mondjunk semmit, ami gyűlöletre vagy erőszakra való felbujtáshoz szolgálhat ürügyül - mondta. Az iráni elnök korábban "mítosznak" nevezte hatmillió európai zsidó nácik általi legyilkolását.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár