2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler puccskísérlete Münchenben

2008. február 20. 14:00

1923 novemberében a sörpuccs néven elhíresült próbálkozás során Hitler és hívei a Bürgerbrau pincében leváltották a bajor kormányt, majd Berlinbe indultak.

Az év borúsan indult: a francia és belga csapatok a német jóvátételi részletfizetések elmaradása miatt megszállták a Ruhr-vidéket. A lakosság passzívan ellenállt, sztrájkoltak, szabotáltak. Stresemann fellépésére a lakosság együttműködött, míg az infláció novemberben állt meg a Rentenmark bevezetésével. November kilencedikén Adolf Hitler, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt vezére Münchenben nemzeti forradalmat hirdetett, és Mussolini mintájára Berlinbe menetelt volna. A puccskísérlet azonban kudarcba fulladt, a menetelőket szétkergették és Hitler fogházba került.

Görögország és Törökország megkötötte a lausanne-i békét, amelyben lezárták az 1919 óta tartó háborút. A Kis-Ázsiában élő törököknek el kellett hagyniuk az országot, Törökország újra elfoglalta Trákia keleti felét, a Dodekanészosz azonban olasz kézre került, és Nagy-Britannia annektálta Ciprust. Törökország köztársasággá alakult, elnöke Kemál Atatürk lett. Új fővárosnak Ankarát választották ki.

Primo de Rivera puccsot hajtott végre a kormány ellen, majd katonai diktatúrát vezetett be Spanyolországban.

Magyarországon januártól üzemelt a Budapesti Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság. A Büntető Törvényszék elkobozta Károlyi Mihály minden vagyonát, és az az állam tulajdona lett, majd nem sokkal később elítélték Gerő Ernőt és 66 kommunista társát. Gömbös Gyula és hívei (Bajcsy-Zsilinszky Endre és Eckhardt Tibor) kivonultak az Egységes Párt értekezletéről, és létrehozták a Fajvédő Pártot. A Nemzetgyűlésben augusztusban fajvédelmi blokkot alakítottak.

Genfben a Népszövetség döntött a magyar-csehszlovák határkérdésről, majd a magyarok hosszas tárgyalások után pénzügyi kölcsönt kaptak az újjáépítéshez, amit nem használhattak fel fegyverkezésre.

Csepelen üzembe helyezték az első, beszéd és zene sugárzására is alkalmas rádióadót, áprilisban pedig megindult a légiforgalom Magyarországon is.

1923-ban született Aaron Spelling tévéproducer, Joseph Heller író, Henry Kissinger politikus, Italo Calvino író, George Patton IV tábornok, Norman Mailer író , Franco Zeffirelli filmrendező, Rátonyi Róbert színész, Kuczka Péter író, Bíró András író, Ligeti György zeneszerző, Melis György operaénekes, Klaniczay Tibor irodalomtörténész, Gera Zoltán színész, Fejes Endre író, Kabos László színész, Alan Shepard az első amerikai űrhajós, Maria Callas operaénekesnő. Az év híres halottja volt Wilhelm Röntgen fizikus, Sarah Bernhardt színésznő, Pancho Villa forradalmár, Warren G. Harding egykori amerikai elnök, Jaroslav Hašek író, Gustave Eiffel építészmérnök.

Szeretne többet tudni?

Böngésszen az 1923-as év további eseményei között!
A 100 év - 100 kép filmsorozat többi epizódja megtekinthető az alábbi weboldalon: http://www.tv-history.tv

Kölcsönözze ki a sorozat többi részét és nézze meg közel DVD minőségben a T-Online Tékában!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár