2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Száz év után találkoztak a kalitkás nők

2006. szeptember 12. 13:15

A Kalitkás nő kétszer/Találkozás száz év után címmel nyílt meg csütörtökön a Magyar Nemzeti Galéria új tárlata, amelyen 1906 óta először látható együtt Rippl-Rónai József két világhírű festménye, annak ellenére a kép forgalmi adójának kérdését még nem rendezték.

Rippl-Rónai József a Chicagóban felbukkant művét első ízben a párizsi Palais Gallierában állította ki 1892-ben, majd a festmény a Magyar Nemzeti Galériában őrzött végső változattal együtt több más kiállításon is szerepelt a századfordulós Magyarországon. Elsőként Mayer Mór vásárolta meg 200 koronáért 1906-ban, a budapesti Könyves Kálmán Szalonban rendezett kiállításon, s 1947-ben került az Egyesült Államokba, Bánóczy Dezső gyűjteményébe.

Rippl-Rónai (1861-1927) életére vonatkozó dokumentumok alapján lehetett tudni, hogy a művész Kalitkás nő című festményének - amely 1957 óta a Magyar Nemzeti Galéria büszkesége - létezik egy másik, kisebb verziója is. Az utóbbi tavaly szeptemberben a chicagói Leslie Hindman Auctioneers árverésén bukkant fel. Az aukciósház a kép értékét eredetileg 30-50 ezer dollárra (6-10 millió forintra) becsülte, ám végső soron 520 ezer dollárért, azaz 122 millió forintnak megfelelő összegért vásárolta meg a magyarországi Ernst Galéria.

"Arra vállalkoztunk, hogy egyszerre mutatjuk be Rippl-Rónai Józsefnek a Magyar Nemzeti Galériában őrzött Kalitkás nő című festményét, s azt művét, amely tavaly egy chicagói árverésen bukkant fel" - mondta Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. Véleménye szerint a Kalitkás nőnek akár 5-6 változata is létezhet. A források ugyanis az olajfestmények mellett azonos című akvarellről is tesznek említést, sőt 1902-ben a Mercur-Palota tárlatán egy Kalitkás Lány (tanulmány egy nagyobb képhez) című mű is szerepelt. Bereczky Loránd meggyőződése szerint a két festmény együttes bemutatása egyaránt érdekelheti a szakmát és a nagyközönséget.

Az emberek két gyönyörű festményt láthatnak, a szakembereknek pedig módja nyílik a két alkotás összevetésére, hogy eldöntsék, melyik festmény keletkezett előbb. Egyes vélemények szerint ugyanis a kisebb léptékű mű később, megrendelésre született.

A sajtótájékoztatón Korani Eleni és Ernst Wastl, a budapesti Ernst Galéria két társtulajdonosa elmondta, a festmény februárban érkezett Magyarországra, ám csak "látszólag". "Jogilag ugyanis a képe az Egyesült Államokban tartózkodik, s a Vám- és Pénzügyőrség vámáruraktárában kellene lennie, hiszen Magyarországra való behozatalához a tulajdonosoknak ki kellene fizetni az áfa sokmilliós összegét. "A Kalitkás nőnek a kiállítás idejére történt kiszabadítása példaértékű összefogásnak köszönhető" - mondta Korani Eleni, aki a Magyar Nemzeti Galérián kívül köszönetét fejezte ki a Miniszterelnöki Hivatalnak, a kulturális tárcának és a VPOP-nak. A Kalitkás nő "tartózkodási engedélye" október 26-án jár le, bár természetesen meghosszabbítható. Korani Eleni reméli, hogy sikerül megoldani a kérdést, hiszen mint mondta, az Ernst Galéria annak örülne, ha Magyarországon marad(hat)na a kép.

A Kalitkás nő kétszer/Találkozás száz év után című kiállítás szeptember 7. és október 22. között tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galéria C épületében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár