2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Merénylet Biatorbágynál: 75 éve robbantott Matuska Szilveszter

2006. szeptember 13. 13:15

Nyoma veszett a háborúban

Bécsi pere 1932 júniusában kezdődött, a tárgyaláson elmebeteget játszott, és egy új világvallásról zagyvált, az orvosok azonban épelméjűnek minősítették, és így hat évre ítélték. 1934 novemberében Budapesten is bíróság elé állt, ezúttal huszonkétszeres gyilkossággal vádolták. Itt előadott jelenetei nyomán ismét az elmeszakértők elé került, s bár a politikai felhangok miatt kevésbé vizsgálták, szintén beszámíthatónak találták. November 20-án halálra ítélték, de a bitófa nem fenyegette: az osztrák hatóságok csak úgy adták ki, hogy - mivel Ausztriában nem ismerték a halálbüntetést - az ott adhatónál súlyosabb büntetést nem kaphat.

Matuska Szilveszter a bíróság előtt

Ausztriai büntetésének letöltése után Matuska magyar földre került, ítéletét időközben Horthy Miklós kormányzó - a megállapodás értelmében - kegyelemből életfogytiglanra változtatta. A váci fegyházban raboskodott, itt korábbi elutasított találmányainak tökéletesítésén dolgozott, képeket festett kislányának és "propaganda-forgatókönyveket" írt. Matuska 1944 novemberében, amikor a szovjet csapatok bevonultak Vácra, a zűrzavarban kiszabadult és eltűnt.

A biatorbágyi merénylet után bevezetett statárium Matuska letartóztatása után is fennmaradt. Az 1932. júliusában letartóztatott illegális kommunista vezetőket, Sallai Imrét és Fürst Sándort éppen erre hivatkozva állították statáriális bíróság elé, ítélték halálra és végezték ki - a nemzetközi tiltakozás ellenére - 1932. július 28-án.

A hídon október 3-án már újra jártak a vonatok. 1977-ben, a hegyeshalmi vonal villamosításakor a MÁV a viaduktot kivonta a forgalomból, és átadta a nagyközségnek, amely 1996-ra helyreállítatta az ipari műemléknek számító hídpárt, a déli hidat a gyalogosok használhatják. A merényletről több könyv is megjelent, 1959-ben Várkonyi Zoltán, 1983-ban pedig Simó Sándor rendezésében forgattak róla filmet.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Vladár Tamás, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár