2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Franciaország Napóleon előtti zseniként ünnepli Attilánkat

2006. október 2. 08:00

Eric Deschodt Attiláról szóló életrajzi könyve nyerte el a Le Point című hetilap fődíját a francia zsebkönyvek fesztiválján. A könyv a hagyományos történelmi leírásokkal ellentétben világos és mindennapi stílusban közölt részletes portrét a hunok királyáról - áll a Magyar Rádió oldalán.

Az egyik legjelentősebb francia szépirodalmi kiadó sorozatában megjelent 272 oldalas, 6,40 euróba kerülő illusztrált zsebkönyv a hagyományos történelmi leírásokkal ellentétben világos és mindennapi stílusban, a hunok királyáról korábban írt szerzőktől idézve sokszínű és részletes portrét rajzol Attiláról. A francia köztudatban a véres despota és a kiváló hadvezér képe él a hun vezérről. Eric Deschodt életrajza ezzel szemben egy tanácsokat igénylő és megfogadó, döntéseit előre megfontoló igazi modern vezetőként mutatja be Attilát. A könyvben szórakoztató módon keverednek elméletek a történelmi tényekkel.

Attila 15 évesen hozta létre a Dunától az Urálig terjedő birodalmát, s egyszerre fenyegette a keleti és a nyugati világot Konstantinápolytól Rómáig. A könyv egyik alaptétele: a hunok királya művelt ember volt. Rómában és Ravennában 13 évesen megtanult görögül és latinul, de Aetius nevű barátjának - a későbbi rivális hadvezérnek - köszönhetően tanulmányozta A birodalom módszerei és reflexei című kézikönyvet is. Attila és Aetius őszinte barátsága nélkül nem érthető meg az Attila-mítosz.

A mű másik fontos megállapítása az, hogy Attila jól ismerte a Távol-Keletet, nevezetesen Kínát is, ősei földjét. Nem egyszerűen közép-európai volt, hanem megtanulta a világot egységében látni, amelyhez kiváló diplomáciai és stratégiai érzék járult. Modern vízióinak ellenére Attila saját bevallása szerint önmaga ellensége lett, és megtámadta a római birodalmat.

A teljes cikk a Magyar Rádió oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár