2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar művészet menni Amerika

2006. október 11. 15:00

A késő impresszionistáktól a korai modernistákig a legismertebb magyar művészek képeiből válogat egy Denverben megnyílt egyedülálló tárlat.

"Felfedezett kincsek: Magyarország művészete 1890-1956"
című művészeti kiállításnak - amelyet az 56-os forradalom ötvenedik évfordulója jegyében rendeztek - az Egyesült Államokban, Colorado állam fővárosában az Emmanuel Galéria ad otthont. A neves magyar művészek alkotásait, több mint hatvan festményt, grafikát, kerámiát és bútort első ízben láthatja a közönség a tengerentúlon. A műtárgyakat Kirk Brown denveri üzletember és felesége, Jill Wiltse, valamint Nancy Brinker volt budapesti amerikai nagykövet bocsátotta a galéria rendelkezésére saját gyűjteményéből.

A késő impresszionistáktól a korai modernistákig a legismertebb magyar művészek munkáit bemutató kiállítás megismertet az 1890 és 1956 időszak legfontosabb művészeti áramlataival. A tárlaton kiemelt helyen szerepelnek az 1909-ben alakult forradalmi művészcsoport, a Nyolcak tagjainak alkotásai, amelyek új, avantgárd szemléletmódjukkal a további stílustörekvések egyik kiindulópontjává váltak. Láthatók többek között a polgári, radikális eszméket valló Kernstok Károly képei, és az elsősorban monumentális, sokfigurás vásznaival kitűnő Pór Bertalan munkái. Kiállítottak festményeket a klasszikus nyugalmú, puritán felfogású önarcképeket és csendéleteket festő Czigány Dezsőtől, továbbá a fauvista mozgalom iskolázott mesterétől, Márffy Ödöntől.

"Az Egyesült Államokban nincs még egy ilyen kiállítás. Ez a ritka tárlat a XX. század eleji legnevesebb magyar művészek alkotásainak legjavából válogat" - mondta Shanna Shelby kurátor. A vidéki tájképektől a városi életképeken keresztül a portrékig a legkülönbözőbb tematikájú festmények, rajzok, poszterek alkotói között olyan nevek szerepelnek, mint Czóbel Béla, Egry József, Iványi-Grünwald Béla, valamint Kassák Lajos, Ország Lili, Perlrott-Csaba Vilmos. A közönség hat Rippl-Rónai József-, öt Armand Schönberger- és három Vaszary János-festményt láthat a tárlaton.

A megnyitóra meghívott Steven Mansbach, a Marylandi Egyetem művészettörténet professzora, a magyar festészet történetének kitűnő ismerője arról beszélt: a magyar festők, dizájnerek, fotóművészek, építészek generációi jelentős mértékben formálták a modernkori művészet történetét. A Brown-Wiltse házaspár és Nancy Brinker gyűjteményének darabjaiból tavaly szeptemberben már nyílt egy tárlat a Federal Reserve washingtoni székházának díszcsarnokában a szövetségi bankrendszer szépművészeti programja keretében.

A XX. század fordulójának magyar festőművészetét bemutató kiállítás kapcsán Kirk Brown az MTI-nek akkor elmondta, hogy a magyar művészet iránti érdeklődése és szeretete 1991-ben kezdődött azzal, hogy elolvasott egy könyvet a magyar avantgárdról. Először 1997-ben utazott Magyarországra, ahová feleségével azóta rendszeresen ellátogat, az ország más és más szegleteit fedezik fel maguknak. Egyik kedvenc képük Iványi-Grünwald Béla Park Kecskeméten című alkotása; egyik útjuk során csak azért ellátogattak Kecskemétre, hogy megkeressék az olajfestményen megörökített parkot.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Hofer László, Denver)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár