2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Obszervatórium lesz a legendás börtönből

2006. október 11. 13:15

Az olaszországi Latina magasságában lévő apró kis szigetek egyikén áll Santo Stefano börtöne, amely a XVIII. században épült. Az 1965-ben bezárt intézményből most a tengeri kutatás obszervatóriuma lesz - írta Corriere della Sera című olasz napilap.

Hasznosítják az olasz Alcatrazt

A különös épületet Francesco Carpi mérnök tervei alapján építették 1791-97 között. Mintája a nápolyi San Carlo színház volt, patkóalakja és arányai azonosak vele. Középen áll az őrök tornya, amelyben ezer fogoly őrzéséhez elég volt 100 foglár, mivel a körben előttük álló cellákat tökéletesen tudták ellenőrizni. A köralaknak köszönhetően a bebörtönzöttek is láthatták mindazokat az atrocitásokat, amelyeket társaikon követtek el a fogvatartók. `Ha lenne pokol, olyan lenne, mint ez a nagy színház` - írta naplójába Luigi Settembrini, XIX. századi olasz író és hazafi.

A köztörvényes bûnözõk mellett itt sínylődtek a születõ olasz állam hősei, az anarchista Gaetano Bresci, aki 1900-ban meggyilkolta Umberto királyt, a fasizmus idején a fiatal Sandro Pertini, a késõbbi köztársasági elnök, vagy Umberto Terracini, az Olasz Kommunista Párt egyik alapítója.

Sziget a tenger közepén

Az 1950-es évektől, amikor liberálisabb szelek kezdtek fújdogálni, a börtönigazgató megengedte, hogy a rabok a földeken dolgozzanak, megválasszák cellájuk festésének színét, és a főtéren növényekből és virágokból kreált naptár jelezte az idő múlását. Néhány nagy port felvert szökés után aztán visszavonták az engedményeket. A börtönmúltat ma már csak 47 halom és névtelen kereszt jelzi - azok sírhelyei, akiket életfogytiglanra ítéltek, és a holttestük nem kellett senkinek.

Az immár romos börtön az olasz állam tulajdona, restaurálása 25-30 millió euróba fog kerülni. Az obszervatóriumot a tervek szerint botanikus kert veszi majd körül. Jövőjét olyannak képzelik el, mint az amerikai Alcatrazét, amely évente másfél millió látogatót vonz.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár