2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A radikális reformátor: 475 éve halt meg Ulrich Zwingli

2006. október 12. 14:00

Négyszázhetvenöt éve, 1531. október 11-én esett el a Kappel am Albis-i csatában Ulrich Zwingli svájci reformátor.

A svájci reformáció atyja

1484. január 1-jén született Wildhausban, Sankt Gallen mellett, apja szabad paraszt volt. Esperes nagybátyja támogatásával tanult, 1498-tól a bécsi, 1502-től két évig a bázeli egyetemre járt. Tanító lett, de foglalkozott teológiával is, nagy hatással voltak rá a hitújító Thomas Wíttenbach előadásai. 1506-ban pappá szentelték, görögül és héberül tanult s az egyházatyákat olvasta. 1515-ben találkozott a nagy humanista Erasmus-szal, az ő hatására jutott el a reformáció gondolatához, de vitatkozott is vele a kegyelem s az akarat szabadsága tárgyában. Tábori papként Itáliában járva felismerte: a svájciak, más-más zsoldban, egymás ellen is harcolnak.

1516-ban Einsideln zarándokhelyre költözött, a kolostor könyvtárát olvasta s prédikált a zarándokoknak. A szentképek babonás tiszteletét, a búcsúcédula árulásának visszás voltát tapasztalva még csak a visszaéléseket kritizálta, a hagyományos teológiát nem támadta. 1518-tól a zürichi Grossmünster templom szónokaként sorra magyarázta az Újszövetség minden szakaszát, gyakorlati példákkal illusztrálva beszédeit. Az 1519-es pestisjárványban fivére meghalt, ő maga is megbetegedett: a csapás nyomán megerősödött spirituális és teológiai gondolkodása. A város vezetői 1520-ban megengedték, hogy "igaz isteni írásokról" prédikáljon, a böjtölés és cölibátus ellen szólva indította el 1522-ben a svájci reformációt.

Levelet írt a konstanzi püspöknek, javasolva: ezután csak a Bibliát prédikálják s kiállt a papi nőtlenség ellen. Elöljárói eretneknek nyilvánították, de a városi tanács összehívta az első zürichi disputát. Zwingli 1523-ban közreadott 67 tételének vitáján ellenfelei csak a hagyomány és a zsinat tekintélyével tudtak érvelni. Zwingli tételeit a környék legtöbb papja elfogadta, majd a második zürichi disputa nyomán feladták a nőtlenséget (maga a reformátor is megnősült), megreformálták a liturgiát, a képeket, szobrokat és orgonát kirakták a templomból. Úrvacsorai istentisztelettel váltották ki a misét, a rendházakat feloszlatták, megújították a keresztséget és fordítani kezdték a Bibliát. (A Zürcher Bibel 1529-ben jelent meg.) Zwingli fő munkája, Az igaz és hamis vallás magyarázata - az első, 1525-ös református dogmatika - már az úrvacsorát elemezte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár