2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szegényes az ókori egyiptomi pornográfia

2006. október 13. 11:00

Iconografía erótica, közösülés papiruszon

Ritkaságnak számít

Emberek közötti aktust azonban csak alig több mint 30 rajz mutat be. Nagyobbik részük az úgynevezett "a tergo" (hátulról) pozitúrában, amelyből a kutató szerint akár arra is lehetne következtetni, hogy ez volt a szokásos, jellegzetes póz.

A spanyol kutató szerint viszont a tergo ábrázolás nem is szexuális aktust mutat be, hanem egyfajta megalázó hatalomgyakorlást a partner felett - ebben az esetben valójában mindkét szereplő férfi lehetett.

Néhány rajzon egyébként "normális" helyzetben is láthatók párok, de lehet, hogy itt sem kimondottan szexuális jelenetről, hanem hieroglifikus jelről van szó. Két rajzon szerepel a "misszionárius" testhelyzet is, bár az egyik eléggé nehezen kivehető.

Ami az írott forrásokat illeti, az úgynevezett torinói papirusz például nagyon egyértelmű közösülési jeleneteket tartalmaz, egy züllött férfi élményeit mutatja be egy örömtanyán. Rendkívül obszcén ábrái miatt teljes egészében eddig még sehol sem reprodukálták a papiruszt, Orriols azonban ennek valóságtartalmában is kételkedik. Értelmezése szerint a férfiak arcvonásai, aránytalanul nagy hímvesszőjük, valamint a nők akrobatikus testhelyzete miatt inkább szatirikus alkotásról lehet szó. Mivel egyetlen ilyen példány létezik, és az eredete sem tisztázott, azt is feltételezni lehet, hogy egy magánszemély rögzítette rajta emlékeit a maga szórakoztatására.

Az egyiptomi erotikus szövegekben, írott forrásokban akad továbbá itt-ott utalás fétisizmusra, pedo- és zoofiliára is, de egészében összehasonlíthatatlanul szegényebb a görög és a római szexuális ábrázolások áradatánál, s így nehéz belőle következtetéseket levonni - állapította meg a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár