2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mélyfúrással keresik Odüsszeusz szigetét

2006. október 16. 10:15

Angol geológusok a legrégebbi ismert nevű költő sorai alapján indultak Odüsszeusz otthonának nyomába. A Trója elpusztítása után hazaigyekvő leleményes vezér egykoron messzirelátszó szép szigete után most mélyfúrással nyomoznak - Kefalónia félszigetén.

A történeti hagyomány szerint Odüsszeusz hőn szeretett szigete - az eposzban szereplővel azonos nevű - Jón-tengeri sziget, Ithaka lehetett, ám angol geológusok az Odüsszeiában található leírásokra és Robert Bittlestone Odysseus Unbound: The Search for Homer's Ihaca (Megszabadított Odüsszeusz: Homérosz Ithakája nyomában) című, tavaly megjelent könyvére alapozva igyekeznének bebizonyítani, hogy Odüsszeusz otthona valójában a mai Ihakával szomszédos Kefalónián volt - olvasható a BBC-n.

"Én Odüszeusz, Láertész sarja vagyok, ki ezernyi
cselről elhírhedtem, a hírem fölhat az égig.
Messzirelátszó szép Ithakát lakom: ott van a lombos
Néríton kimagasló orma; körötte igen sok
más népes sziget, egymásnak szorosan közelében:
Dúlikhion, Számé meg az erdőshátu Zakünthosz.
Míg Ithaké laposan, legföntebb fekszik a vízben,
néz a homályba, azok meg a napba s a hajnali tájba;"
Odüsszeia IX., 19-26. (Devecseri Gábor fordításában)

A kutatók azzal érvelnek, hogy az Odüsszeia IX. énekében Odüsszeusz szülőföldjéről olvasható leírás nem felel meg Ithaka földrajzi jellemzőinek, mivel a sziget nem mélyen fekvő és nem a legnyugatabbi sziget. E két fő kritériumnak sokkal inkább megfelel a Paliki-félsziget, amely Ithakától nyugatra fekszik. Több ezer évvel ezelőtt a Paliki-félszigetet feltehetően egy keskeny tengeri csatorna választotta el Kefalónia többi részétől, tehát hajdanán sziget lehetett. Mindez a héten végzett mélyfúrások alapján kiderül.

"Azt nem tudjuk bebizonyítani, hogy Odüsszeusz története igaz, de azt ellenőrizni tudjuk, hogy Homérosz földrajzi leírása megfelel-e a valóságnak" - nyilatkozta John Underhill, az Edinburgh-i Egyetem geológusa, aki a mélyfúrás felügyeletét végzi. A geológusokból, ókorkutatókból, régészekből álló kutatócsoportnak elsősorban azt kell bebizonyítania a mintegy száz méteres mélyfúrással, hogy a keskeny csatorna a környező hegyekből származó sziklákkal temetődött be, és Paliki emiatt gyakorlatilag összenőtt Kefalónia többi részével. Ha e feltételezés beigazolódik, akkor a kutatók egy jóval kiterjedtebb ásatási programmal pályázhatnak támogatásért.

Ám az ókorkutatók többsége ettől még továbbra is úgy gondolja, hogy Odüsszeusz otthona Ithakán volt. Sarantis Symeonoglou, a St. Louis-i Washington Egyetem művészettörténész- és régészprofesszora a BBC News érdeklődésére azt nyilatkozta, egyértelmű bizonyítékok állnak rendelkezésre Odüsszeusz ithakai otthonát illetően. Az épület valóban nagyon romos, de az egyik sarkát minden kétséget kizáróan régészetileg azonosítani lehetett.

A leleményes vezér, a trójai háború hősének szelleme a Múlt-kort sem hagyja nyugodni: legutóbb utánajártunk, hogy felfedezték Ithaka királyának sírját és egykori fővárosának romjait is. A helyi politika azonban közbeszólt, gazdasági érdekek lehetetlenné tették a felfedezés széleskörű publikálását.

Máig sem teljesen tisztázott, vajon a trójai háborút kirobbantó gazdag spártai arisztokratanő létező személy volt-e, illetve istennőként vagy szajhaként értékelhető történeti szerepe. Mindenesetre a Homérosz-kutatás egyik legújabb irányát már jelezte cikkünk, amelyből kiderült, Homérosz is nő lehetett.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár