2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aki megalapította Izraelt: 120 éve született David Ben Gurion

2006. október 16. 16:00

A fiatal állam élén

1947. november 29-én az ENSZ-közgyűlés 181. számú határozatában Palesztina felosztása mellett döntött egy zsidó és egy arab államra. Izrael megalakulását 1948. május 14-én Ben Gurion jelentette be, ő lett az első kormányfő és védelmi miniszter. A britek ellen harcoló földalatti szervezetekből egységes hadsereget szervezve döntő szerepe volt abban, hogy Izrael legyőzte az ENSZ-határozatot el nem ismerő öt arab ország támadó hadseregét. A zsidó állam az 1949 januárjában lezárult harcok nyomán megnövelte területét és megszerezte Jeruzsálem nyugati felét. Ben Gurion 1953-ig maradt a kabinet élén, és aktív szerepet vitt a fiatal állam intézményeinek létrehozásában.

Védelmi miniszterként tért vissza, majd az 1955-ös választások után újra kormányfő lett. A szuezi válság idején titokban megegyezett a francia és brit vezetőkkel, s csatlakozva Egyiptom elleni hadjáratukhoz. Izrael megszállta a Sínai-félszigetet, de a Szuezi csatornát az angol-francia erők az amerikaiak közbelépése miatt nem tudták elfoglalni. A szabad hajózás biztosítása után Izrael visszavonta csapatait, s de facto békét kötött Egyiptommal. Ben Gurion ezután többször kezdeményezett titkos béketárgyalásokat az arabokkal, eredménytelenül.

Kibucba vonulva

1963-ban váratlanul lemondott kormányfői posztjáról, valószínűleg a Munkapárton belüli viták miatt, utóda Lévi Eskól lett. 1965-ben kilépett a pártból is, s Rafi névvel kis ellenzéki pártot hozott létre. Az 1967-es hatnapos háború idején kiállt az egységes Jeruzsálem mellett, majd 1970-ben Szde Boker kibucba vonult vissza, ahol emlékiratait írta, kiadta esszéit és beszédeit. 1973. december 1-jén a Tel-Avivhoz tartozó Jaffában hunyt el, a nemzet atyjaként gyászolták.

Ben Gurion idején Izrael befogadta az igen különböző háttérrel bíró, tömegesen érkező bevándorlókat, egységes közoktatást szerveztek, betelepítették a lakatlan területeket. Független és pragmatikus külpolitikát, határozott védelmi politikát folytatott, erőskezű politikája igazából egyik nagyhatalom tetszését sem nyerte el. Ben Gurion meglehetősen autokrata vezető volt (ezt sokan szemére is vetették), ám a történelmi, bibliai hagyományokra épülő modern zsidó állam létrejöttében, gazdasági és katonai erejének megszilárdításában döntő érdemei voltak. Nevét Tel-Aviv repülőtere is őrzi.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár