2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Forradalmi villamos és múzeumvonat népszerűsíti az évfordulós ünnepségeket

2006. október 20. 08:45

Az 1956-os ünnepségsorozat budapesti eseményeit hirdető - 1956-ban gyártott - villamos indul pénteken a Nagykörúton. Eközben a forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából különleges országjáró emlékkiállítás indul.

A villamosszerelvény a 4-es, 6-os villamos vonalán közlekedve tájékoztatja a főváros lakóit az ünnepi programokról. Az UV típusú villamos nem szállít utasokat, kizárólag az eseménysorozat tájékoztató anyagát terjesztik a megállókban várakozóknak. Pénteki indulása után a körúton sokan megcsodálták, mobiltelefonnal fotózták a villamost, ilyen típus ugyanis 1978-ban közlekedett utoljára a Nagykörúton. Az ünnepi díszbe öltöztetett szerelvény péntektől hétfőig 9 és 12 óra, illetve 16 és 19 óra között közlekedik.

A Múzeumvonat a Hadtörténeti Intézet és a MÁV közremüködésével az ország tizenkilenc nagyvárosát keresi fel október 24. és november 2. között. A mozgó kiállítás a 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit eleveníti fel. A tárlat rendhagyó módon vasúti kocsikban utazik, fél-fél napot tartózkodva a fogadó város pályaudvarán.

A Múzeumvonat legelső részében egy poggyászkocsiból kialakított klasszikus kiállítóterem található, ahol a látogatók végigjárhatják az ötven évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc eseményeit. A szerelvény második részében nagyképernyős plazmatelevízión nézhetők végig az 1956-ról szóló filmek és beszámolók. A multimédiás kocsi mellett korabeli harci járművek - T 34-es, T52-es tankok, Csepel teherautó, légvédelmi ágyú, szovjet csapatszálíltó járművek - is megtekintehtők a gördülő múzeumban.

Menetrend: október 24. Salgótarján; október 25. Eger, Miskolc; október 26. Nyíregyháza, Debrecen; október 27. Békéscsaba, Szeged; október 28. Kecskemét, Szolnok; október 29. Pécs, Kaposvár; október 30. Zalaegerszeg, Szombathely; október 31. Győr, Tatabánya; november 1. Veszprém, Várpalota; november 2. Székesfehérvár, Budapest.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár