2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gandhi erőszakmentes mozgalma

2008. április 9. 14:00

1930-ban Gandhi elindult a tengerparti Dandiba, hogy ott a vízből sót pároljon, és ezzel jelt adjon a nemzetnek a sómonopólium megszegésére.

Spanyolországban megbukott a katonai diktatúra, Primo de Rivera lemondásra kényszerült. Bukása mögött a világgazdasági válság miatti sikertelen reformok és népszerűségének elvesztése álltak.

Parlamenti válság dúlt Németországban: lemondott Hermann Müller kancellár, mert nem sikerült megállapodni a munkanélküliség elleni biztosítás fedezéséről. Brüning kisebbségi kormányt alakított. A szeptemberi országgyűlési változások fordulatot hoztak, a szavazatok 18%-ának megszerzésével a náciké lett a második legnagyobb frakció a parlamentben.

Sómenetelésbe kezdett Gandhi. Mahátma válogatott kísérőivel indult meg Dandi felé, majd a tengerből sókristályok gyűjtésével megsértette a sómonopóliumot. Letartóztatásával csak hívei számát sikerült megnövelni. A Zeoditu császárnő melletti Tafari Makonnen I. Hailé Szelasszié néven lett Etiópia császára, a négus negesti (királyok királya).

Uruguay-ban megrendezték az első labdarúgó világbajnokságot. Az első bajnok a házigazda lett Argentína elleni 4:2-es győzelmével. Felfedezték a Plútót, amelyet idén minősítettek vissza. Szolgálatba lépett az első repülőgép-stewardess.

Nemzetközi konferenciát rendeztek Hágában, ahol tárgyaltak a magyar jóvátétel végleges rendezéséről is. Ezzel megszűnt Magyarország pénzügyi ellenőrzése és rendelkeztek az 1966-ig tartó fizetésről is. A segélyezések kapcsán kirobbant botrány miatt kitiltották az országból Róbert bácsit, azaz Feinsilber Róbertet. Hatályba lépett a boletta-törvény. 150 ezren vettek részt a tüntető sétán Budapesten. Konferenciát rendeztek a szociáldemokraták, megalakult a Független Kisgazdapárt, amely decemberben Gaál Gaszton Agrárpártjával egyesülve felvette a Független Kisgazda Földműves és Polgári Agrárpárt nevet.

Országos gyásszal emlékeztek Trianon 10. évfordulójára, és Szent Imre évet ünnepeltek. Felavatták az ötezredik népiskolát, megnyílt a Margit szigeti Sportuszoda. Egy új szabadalommal elterjed a tömeges fényképezés.

1930-ban született Richard Donner filmrendező, Clint Eastwood színész, Jacques Derrida kritikus, Pierre Bourdieu szociológus, Sir Sean Connery színész, Warren Buffett üzletember, Richard Harris színész, Novák Éva úszónő, Gene Hackman színész, Soós Imre színész, Helmut Kohl politikus, Zsigmond Vilmos operatőr, Claude Chabrol filmrendező, Grósz Károly politikus, Soros György üzletember, Neil Armstrong űrhajós, Ray Charles énekes, Harold Pinter író, Jean-Luc Godard filmrendező, Kállay Ilona színésznő, Für Lajos politikus. Az év híres halottja volt Horst Wessel ideológus, D. H. Lawrence író, Alfred von Tirpitz admirális, William Howard Taft politikus, Arthur James Balfour politikus, Arthur Conan Doyle író, Fridtjof Nansen sarkkutató, Auer Lipót zeneszerző.

Szeretne többet tudni?

Böngésszen az 1930-as év további eseményei között!
A 100 év - 100 kép filmsorozat többi epizódja megtekinthető az alábbi weboldalon: http://www.tv-history.tv

Kölcsönözze ki a sorozat többi részét és nézze meg közel DVD minőségben a T-Online Tékában!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár