2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ön mit adna Sztálinnak ajándékba?

2006. november 8. 10:15

A néhai Szovjetunió vezetőinek - Lenintől és Sztálintól egészen Gorbacsovig - adott ajándékok tekinthetők meg a moszkvai Manyezs kiállítási épületében.

Nosztalgiával emlékeznek

A kiállítás nosztalgikus vetítésein felidézik az 1991-ben megszűnt szovjet állam múltjának különböző mítoszait, külsőségeit, az ünnepi felvonulásokat, `a szocialista építés dicsőséges hőseit`. A külföldi államfők pompázatos ajándékai mellett hétköznapi tárgyak, meglepő dokumentumok is láthatók, például egy ötéves gyerek levele `Sztálin bácsihoz` és egy jaroszlavli autógyár munkása általa `a népek atyjának` küldött aranygyűrű.

Tárlókban a Szovjetunió

1949-ben, Sztálin 70-ik születésnapjára a Szovjetunióból és a világ minden részéről sok ezer ajándékot küldtek, ezeket 1953-ig, Sztálin haláláig külön kiállításon mutatták be. Ezek közül való az a selyemszalag, amelyen japán hadifoglyok mondanak köszönetet Sztálinnak "a boldog életért", amelyben a szovjet táborokban volt osztályrészük. Lengyel munkások sarló-kalapács formájú telefont és olyan sakk-készletet küldtek, amelyen a kapitalista világ áll szemben a szovjetorosz figurákkal. Látható egy indián toll-fejdísz is, amelyet észak-amerikai indiánok ajándékoztak 1942-ben a szovjet vezetőnek, akit indián nagyfőnökké választottak.

Franciaországból érkezett facipőkön Lenin és Sztálin nehezen felismerhető portréi láthatók, számtalan, Sztálin képével díszített pipa, szamovár és rádiókészülék társaságában. A sors iróniáját jelképezheti az a szőnyeg, amelyre Sztálin egyik beszédét szőtték: ezt a Szovjetunió Kommunista Pártjának XX. kongresszusa számára készítették, amelyen aztán Nyikita Szergejevics Hruscsov híres titkos beszédében leleplezte a sztálini "személyi kultuszt", a zsarnoki vezető által elkövetett szörnyű bűnöket.

A szovjet vezetők a legkülönösebb formákban jelennek meg a kiállításon: egy fodrász például hajból formázta meg Lenin portréját, mások dohánylevélből, illetve madártollból készítették el, Sztálint csavarokból is összeállították, Brezsnyev egyik "édes" szobra cukorból készült. A kiállítás látogatói képeskönyvet is lapozhatnak, amely felidézi számukra a "szocialista valóságot", és maguk is beírhatnak a vendégkönyvbe.

Nem tudni, hogy ez volt-e a cél, de a legtöbben köszönetet mondanak a szervezőknek. Egy nosztalgikus beírás: "A kiállítás nyomán arról az országról álmodunk, amelyet elvesztettünk: érezni lehet, hogy az emberek őszinték és tiszták voltak."

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár