2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyar állam segíti az erdélyi épített örökség felújítását

2006. november 13. 17:00

A hét végén az Országgyűlés házelnöke felkereste a jelenleg műemléki kutatás alatt álló nyárádszentlászlói templomot, a felújított mikházai templomot, valamint a felújítás alatt lévő csikdelnei templomot.

Felavatták a mikházai templomot

Az erdélyi magyarság közösségmegtartó kulturális örökségét képezik azok a magyar állami támogatással felújított templomok és más műemlékek, amelyek közül néhányat személyesen keresett fel hétvégi látogatásán Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

A mikházai Ferences kolostortemplom a Székelyföld peremén, a felső Nyárád-mente keleti végében meghúzódó zárt katolikus közösséget szolgálja, a 17-18. században a székelység művelődési életének egyik legfontosabb központja volt. A templom és a hozzá csatlakozó kolostor Erdélyben párját ritkító gazdagságú felszereléssel, épületplasztikával rendelkezik. A kolostortemplom helyreállítását 2000-ben a külső homlokzatokon végzett részleges falkutatás készítette elő, aminek legjelentősebb eredménye az erdélyi vonatkozásban ritkának számító, viszonylag épen konzerválódott reneszánsz sgrafittotechnikával készült fríz és sarokarmírozások feltárása volt.

2001-ben elkészült a kutatás eredményein alapuló helyreállítási terv, és megtörtént a fedélszék megerősítése valamint a héjazat és a csatornák teljes cseréje. Egy évvel később helyreállították a tornyot, 2002 és 2004 között több lépcsőben készült a templombelső falkutatása is. A több szakaszban tartó felújítási, restaurálási munkákat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a határon túli ingatlan örökség támogatási programja keretében összesen 9,1 millió forinttal támogatta.

A nyárádszentlászlói unitárius templomot egy feltételezhetően 17. századi építésű, ácsszerkezetű kerítés övezi, cseréppel fedett sugaras díszítésű kapuval. Nagy méretű hajójához a nyolcszög három oldalával záródó kisebb szentély csatlakozik. A templom hajóját a barokk korban teljesen átalakították. A templom egykor gazdagon festett berendezéssel rendelkezett, amely mai töredékesen fennmaradt formájában is a környék jelentős festett faemlékei közé tartozik. Az előkészítő munkákhoz és a helyreállítás megkezdéséhez a KÖH 2006-ben 1,5 millió forinttal járult hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár