2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A háborúkban elesettekre emlékeznek az angol múzeumok

2006. november 14. 10:15

2006. november 11-én és 12-én Nagy-Britannia háborús emlékműveinél a harcokban elesett katonákra emlékezve ünnepélyes megemlékezéseket tartottak,

Bepillantás a vérontásba

megemlékezés hétvégéjén az emberek azokra a katonákra emlékeznek, akik az első világháború óta estek el a csatamezőkön. Sok múzeum azonban most megnyílt kiállításán arra a csatára emlékezett, amely a megemlékezés gondolatát elültette a nemzet tudatában. Az 1916 júliusában kezdődött Somme-i csata első napja volt a brit hadsereg legvéresebb napja, amely csaknem 60 ezer áldozatot követelt. A véres csata végére 1916 novemberéig összesen 420 ezer brit, 200 ezer francia és 500 ezer német katona esett el.

Chelsea-i Nemzeti Hadsereg Múzeuma (National Army Museum) által a vérontás emlékére rendezett kiállítás a tábornokok életébe enged bepillantást, szembesít az őket ért a kritikákkal, és emléket állít a túlélőknek és a halottaknak. A kiállítás arra a kérdésre is választ keres, hogy hol nyugszik a harcokban elesett 300 ezer katona.

Brit Birodalmi Háború Múzeuma (Imperial War Museum - IWM) bemutatta a Somme-menti csata 90. évfordulójára készített online kiállítást. A kiállításon helyet kaptak a múzeum hatalmas első világháborús gyűjteményének legfontosabb elemei, amelyek kiemelik a csata eseményeit és a csatában résztvevők személyes élményeit. A Múzeum azzal kívánt még nagyobb nyomatékot adni a megemlékezés hétvégéjének, hogy rendezvényeket és családi megmozdulásokat szervezett, valamint két perces néma tiszteletadást tartottak. Az eseménysorozat talán legérdekesebb részének egy új film bemutatása ígérkezett.

Pipacsok (Poppies) című film főszerepében Paul McGann alakít egy olyan írót, aki színdarabot ír a Somme-menti csatában elesett nagyapjáról. A film azt a folyamatot mutatja be, amelynek során a szerző megbékél a veszteséggel és az emlékekkel. A filmet november 10-én mutatták be Manchesterben és november 11-én a londoni IWM-ban is levetítették. Mindkét vetítés után beszélgetésre került sor az alkotókkal, Paul McGann, Gary Kemp színészekkel és Barry Bliss rendezővel. Az IWM szervezésében katonai tiszteletadásra és koszorúzásra került sor a Belfast múzeumhajó fedélzetén. Az eseménysorozatot a Háborúellenes mozgalom nevében Shirley Williams bárónő előadása zárta le Lambethben.

Nemzeti Tengerészeti Múzeumban (Royal Naval Museum) a Viktória-keresztről szóló kiállítás volt november 12-ig megtekinthető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár