2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szállítás közben lopták el a Goya-képet

2006. november 16. 11:45

Szállítás közben loptak el egy értékes Goya-festményt az Egyesült Államokban az Ohio állambeli Toledo és New York között - közölte a New York-i Guggenheim Múzeum.

Az ellopott kép

A spanyol festő 1778-ban készült Gyermekek kordén című, eredetileg faliszőnyeg-mintának készült képe, amelyet csaknem egymillió dollárra biztosítottak, egyike lett volna annak a 135 mesterműnek, amelyet a Guggenheim Múzeum Spanyol festészet El Grecótól Picassóig című, pénteken nyíló tárlatán állítottak volna ki.

Az olajfestmény tulajdonosa a Toledói Művészeti Múzeum. A múzeum illetékesei szerint az alkotást innen vitték New Yorkba profi műkincsszállítók, akiktől a Pennsylvania állambeli Scranton közelében ellopták a képet. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot kezdett az ügyben, míg a kép biztosítója 50 ezer dolláros jutalmat kínált fel a nyomravezetőnek.

A múzeum abban reménykedik, hogy a másfél méter magas, egy méter széles képet gyakorlatilag lehetetlen eladni, mert nincsen megfizethető értéke a műkincspiacon.

A tolvajok ellen a nemzetközi hatóságok szakadatlanul küzdenek, hiszen a műkincsrablás a bűnügyi toplista bronzérmese. Nemrég számoltunk be arról, hogy az Interpol is keresi a Buddha-szobrok tolvajait, az orosz levéltárakból pedig dollármilliós vázlatokat loptak. Akinek mindez kevés lenne, az arra is emlékezhet, hogy egy teremőr segítette az Ermitázs fosztogatóit. Vannak persze sikerek is, hiszen egytől egyig megtalálták a görög nemzeti ereklyét, a Munch-képeket, a reimsi Szent Johanna-szobor kardját és a pannonhalmi bencések is visszakapták kincseiket.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár