2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

CIA ügynökök ölték meg Bobby Kennedyt

2006. november 23. 12:30

A kubai ügyosztály bosszúja

A szakértők az eddig ismeretlen fotók vizsgálatával felfedték, hogy a képeken voltak olyanok is, akikkel eddig nem foglalkoztak. Ilyen volt egy alacsony latin férfi is, akiről egy hosszas nyomozással derítették ki, hogy ő David Sanchez Morales, a JMWAVE, azaz a Castro-ellenes titkos mozgalom miami főhadiszállásának vezető ügynöke. Az eset ezzel nagyon furcsa fordulatot vett, hiszen a CIA ügynököket közismerten nem alkalmazták belföldi feladatokra, és egyébként is Morales ekkor hivatalosan Laoszban volt.



Rajta kívül a JMWAVE több ügynökét is sikerült azonosítani (például a CIA pszichológiai hadviselési osztályának vezetőjét is megtalálták) a fotókon, a megszólaló szemtanúk közül azonban sokan azt hitték, hogy ők is Kennedy biztonsági szolgálatához tartoztak. Az elnökjelölteknek viszont akkoriban még nem járt titkosszolgálati védelem, Kennedyt is csak egy olimpiai bajnok és egy focista védte, akiknek semmilyen gyakorlata nem volt merénylők kiszűrésében. A szakértők elmondták, hogy a jelenlévő CIA ügynököknek biztosan nem volt közük az elnökjelölt védelméhez, főként mivel Morales a kubai invázió bukása miatt gyűlölte a Kennedyeket.

Sullivan szerint Moralesnek mindkét Kennedy-gyilkosságban benne lehetett a keze, hiszen az ügynök egy 1973-as tévéinterjúban saját maga utalt erre: "ott voltam Dallasban, amikor elkaptuk a kurafit, és Los Angelesben, amikor elkaptuk a kis gazfickót" - mondta.

Az elméletet egyelőre konkrét adatokkal nem tudták alátámasztani, hiszen Morales 1978-ban szívrohamban elhunyt. A film készítői azonban bíznak abban, hogy megállapításaik felhasználásával az Egyesült Államokban is megkezdik majd az ügy újbóli vizsgálatát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár