2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ki a legnépszerűbb magyar?

2006. november 28. 13:15

Már csak egy forduló van hátra abból a szavazásból, ami 11 hete megy a Múlt-kor történelmi portálon, és amelyben a magyar történelem legnépszerűbb figuráját keressük.

Fókuszban a Kossuth-Széchenyi vita

Koronás főink közül Szent István vezet. Olvasóink szavazatának 35%-át kapta, de mögötte szorosan Hunyadi Mátyás áll, mindössze 63 vokssal lemaradva. I. Lipóttal már nem valószínű, hogy decemberben is találkozhatnak: mindössze 18-an gondolták úgy, hogy ő a legnépszerűbb figurája a magyar történelemnek.



Rebelliseink között nincsen szoros verseny. A szavazók 58%-a gondolta úgy, hogy II. Rákóczi Ferenc a legnépszerűbb lázadónk. A fejedelmet mindössze Koppány (15%) és Bocskai István (11%) tudta megközelíteni, bár ez a távolság meglehetősen tisztes maradt.




A legtöbb voks a magyar politikusok kategóriába érkezett. Eddig 12950 olvasónk gondolta úgy, hogy véleménye fontos lehet számunkra, és nem mindegy, hogy ki jut innen tovább a döntőbe. Az eltelt 11 hét alatt végig három történelmi személyiség állt dobogós helyen. A voksolás sokáig Széchenyi és Kossuth véget nem érő vitáját tükrözte, de az utóbbi hetekben Horthy Miklós is komolyan esélyessé vált a győzelemre. Egész pontosan az utóbbi két hétben át is vette a vezetést, és 4136 szavazatával behozhatatlannak tűnő előnyre tett szert. Igaz, Széchenyi mindössze 562 szavazattal van lemaradva, tehát a legnagyobb magyar még jó eséllyel pályázhat a legnépszerűbb magyar címre is, ez azonban Önökön múlik. A kategória két  érdekességet is hozott: az egyik, hogy Nagy Imre feleannyi szavazatot kapott, mint Kádár János. Ez az 56-os forradalom évfordulóján azért mindenképpen meglepetés. És azért a konszenzust kereső - egyébként a Múlt-kor által is jelölt - Deák Ferenc szereplésénél is többet vártunk, de bebizonyosodott, hogy a nagy közvéleménykutató cégek elemzései sajnos helyénvalóak: ma nem népszerű a kiegyezés gondolata.

Hadvezéreink viszont már nem okoztak komoly fejtörést olvasóinknak. Vélhetően az iskolás élmények hatására is, meg talán "ebből baj nem lehet" alapon Hunyadi János a maga 44%-val biztosan ott lesz a decemberi kéthetes döntőben. Görgey Artúr harmadannyi vokssal ugyan a második helyen áll, de nem gondoljuk, hogy a döntőig hátralévő egy hétben képesek vagyunk mindenkihez eljuttatni: a történeti irodalom már régen rehabilitálta Görgeyt Világosért. A harmadik helyen egyelőre Eger védője, Dobó István áll, de ha az őt követő Zrínyi Miklós remixeli legendás téli hadjáratát, még megszorongathatja.

Szentjeink és boldoggá avatottaink sem hoztak kiélezett küzdelmet. Szent László 42%-os szavazatbirtoklásával már biztosan ott lesz a 12-ben. Salkaházi Sára 13%-a is maximum annak tudható be, hogy a közelmúltban avatták boldoggá, és tele volt vele a sajtó.




A sportolók kategóriában az időközben elhunyt Puskás Ferenc vélhetően első helyen állna, de így utólag már nem lenne tisztességes, ha módosítanánk a szavazás szabályait, ezért itt továbbra is a hasonló népszerűségnek örvendő Papp László vezet 38%-kal. A második helyen első olimpikonunk, Hajós Alfréd áll, csupán 261 vokssal lemaradva, tehát közöttük még várható egy kis küzdelem. Itt hívnánk fel olvasóink figyelmét a Múlt-kor jelöltjére, a méltatlanul elfeledett Barna Viktorra (6%), aki a vb aranyérmek számát tekintve - 22 - a legsikeresebb asztaliteniszezőnk, ha nem sportolónk volt!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár