2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalapács alatt Móricz kiadatlan naplója

2006. december 7. 08:00

A csaknem 200 tételt tartalmazó kínálatból kiemelkedik Móricz Zsigmond 1929-es, 340 oldalas kéziratos naplója, amelyet nagyrészt még nem publikáltak.

Móricz 1929 őszén vette át Babits Mihállyal együtt a Nyugat című folyóirat szerkesztői székét. A naplóban őszintén vall a szerkesztői munkával járó szorongásairól, a folyóirattal kapcsolatos terveiről.

November 7. Csütörtök Sose gondoltam rá, hogy a Nyugat szerkesztője legyek, de különösen azért nem mert egészen máskép gondolkozom a magyar sorsról és a magyar kultúráról, mint Ignotus,, Osvát és Fenyő. A Nyugatot még olvasni se tudtam husz éven át. Tiz-husz szám volt, hogy fel se vágtam. Ha én szerkesztő vagyok, ezeknek az írásoknak 3/-e nem jelenik meg. Osváttal viszont nem lehetett vitatkozni. Osvát igen érdekes ember volt. Volt benne valami szuggesztivitás, önbizalom és tekintélytartás. Elve az abszolut-irodalmi volt. Magyar szempontjai nem voltak. Zsidó papok maradéka, aki egy talmudista logikájával és szőrszálhasogató elmélyedésével foglakozott az írásművel. Mindig bámultam, hogy ismeretlen kezdő zsidógyerekekkel órákig elvitatkozott a verseik és novelláik s pláne kritikai megállapításaik felöl.

November 13. Szerda Délben a Ritzben ebédeltünk, Fenyő, Babits, Gellért és én. Sindicatusi szerződést ajánl Fenyő, hogy 1/3 arányban osztozzunk a részvényeken. Ő vállal 12.ooo-et, Babits befizet 12.ooo-t félév alatt 7.000-t azonnal. Én vállalom a nyomda 12.000-ét. De arról nincs szó, hogy ezt a Ny-ból [Nyugatból] fizessük. Az igazgatóság egyedüli aláírási joggal ruházza fel - ezzel önállóvá tesz, - de az üzleti könyvek átvizsgálására joguk van.
Nem vagyok lelkes. Mária igen lehangolt. Félt, hogy túlságosan lefoglal majd a lap, s nem is bízik benne. De hát az asszony oly az üzlettel szemben, amilyenné az ura teszi. Babits a szerkesztést és a kritikai rovatot és a vers szerkesztést kéri, Boldogan adom, - ez nem kell nekem. Ép ez nem. Haragosokat gyűjteni. Már hatvan oldal jegyzetem van a Nyugat építéséhez. A tervezéshez csak józan ész kell, - a végrehajtáshoz ököl és pofa. Ez nehéz lesz. Kire számítsak?

Ismerje meg az árverésre bocsátott tételeket!
Kalapács alá kerül Berzsenyi Dániel 1830-ban írt levele Döbrentei Gáborhoz a Magyar Theatrum ügyéről, Kisfaludy Károly író Csapó Dánielnek címzett levele pedig árveréstörténeti szenzáció, mert semmiféle Kisfaludy kézirat eddig nem fordult meg árverésen. Madách Imre 15 éves korában iskolatársához, Lónyai Menyhérthez írott levele egyike a drámaíró legkorábbi, ismert kéziratainak. Bercsényi Miklós 1704-es keltezésű, Ung vármegyéhez írott levelének alján Kazinczy Ferenc saját kezű rájegyzése szerepel.

Licitálhatnak majd az érdeklődők Petőfi Sándor Czipruslombok Etelka sírjáról című, 1845-ben kiadott kötetére, valamint Széchenyi István 1829-re Tudnivaló Gyep-Tár című, kétoldalas nyomtatványára, amely a hazai lósport kedvelőinek szóló hasznos információkat tartalmaz. Ehhez a tételhez kapcsolódik Wesselényi Miklós kézzel kitöltött, Podmaniczky bárónak címzett körlevele ugyancsak a lósport témájában.
Az Íróbarátságok cím alatt összegyűjtött tételek között írók, költők egymásnak dedikált első kiadású kötetei szerepelnek, köztük Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Zelk Zoltán, Kassák Lajos és Déry Tibor könyve aláírással.

Az árverésre december 16-án délelőtt fél tizenegykor kerül sor a könyvesház Irodalmi Kávézójában, a VII. Károly körút 3/c szám alatt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár