2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás a magyar operajátszás legendás alakjáról

2006. december 19. 09:30

Oláh Gusztáv rendezőnek, díszlet- és jelmeztervezőnek, a magyar operajátszás kiemelkedő alakjának műveit bemutató kiállítás nyílt csütörtökön Budapesten, a Magyar Állami Operaházban.

Amatőr egyiptológus volt a díszlettervező

Az operaház, a hagyatékot őrző Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárával együttműködve, reprezentatív tárlattal idézi fel a legendás rendező, díszlet- és jelmeztervező alakját, és mutatja be hatalmas életművének legszebb, operai vonatkozású darabjait. A kiállítás apropóját az adta, hogy 50 éve annak, amikor Oláh Gusztáv 55 évesen, orvosi műhiba következtében meghalt Münchenben.

Az "In memoriam Oláh Gusztáv (1901-1956)" című tárlat megnyitóján Szinetár Miklós, az intézmény címzetes főigazgatója úgy fogalmazott: ez a kiállítás egy mementó, de a jövőbe is mutat. Hangsúlyozta: azok a mai díszletek, amelyek a kiállított műveket meghaladva, azok ellenében születtek az utóbbi évtizedekben, ma már a tegnapot jelentik. "A tegnapelőtt mindig érdekesebb, mint a tegnap. Vonzóbb, és több jövő van benne. Ami itt látható, az elmúlt, és most kezdődik" - fogalmazott Szinetár Miklós.

Az igazgató kiemelte, hogy Puccini Bohémélete ma is Nádasdy Kálmán 1937-es rendezésében és Oláh Gusztáv klasszikus díszleteivel látható az operaház színpadán. Szerinte a kiállított tervek képzőművészeti alkotásként is nagyszerűek, de a színpadon még meggyőzőbbek voltak. Oláh Gusztáv egymaga volt a Magyar Állami Operaháznak egy korszaka, méghozzá talán a legjobb, legsikeresebb, legmaradandóbb korszaka - tette hozzá.

"Hozzá fogható összművész nem alkotott az operaházban, ezt a reneszánsz teljességet nem képviselte más. Oláh Gusztáv az operaházat az utolsó kockájáig ismerte, koncert-szinten zongorázott, négy nyelven beszélt, valamint amatőr egyiptológus volt" - mondta a címzetes főigazgató.

Oláh Gusztáv 35 év alatt csaknem 400 előadáshoz tervezett díszletet és jelmezt, az Opera mellett a Nemzeti Színház, a Városi Színház, különböző magyarországi szabadtéri színpadok, valamint több külföldi operaház számára. A kiállításon különös érdeklődésre tarthatnak számot a naplók, levelek, fényképek, az építészettörténeti vázlatok, a finom, könnyed útirajzok és a lenyűgöző fiatalkori vázlatkönyvek.

A bemutató az operaház Vörös Szalonjában és a Székely Bertalan-teremben látható.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár