2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítják az ismeretlen Goya-képet

2006. december 21. 12:30

Az ismeretlenség homályából került elő a híres festő egyik képe, amely a spanyol inkvizíció tevékenységét beszüntető bíborost ábázolja - hatéves korában.

Végre előkerült a híres festő egy olyan képe, amelylről mindenki tudta, hogy létezik, ám az elkészülte óta eltelt kétszáz évben senki sem látta. A vászon több mint 200 évig lógott a királyi család palotájában, és azt szerdán mutatták be a Pradóban.

Goya, a realista festészet mestere

A képen Don Luis Maria de Borbon y Vallabriga herceg, III. Károly spanyol király unokaöccse látható. Ez volt a harmincas éveiben járó Goya első festménye a királyi család gyerektagjairól, a második kép Luís testvérét Maria Teresát ábrázolja, és ma a washingtoni National Galleryben látható.

Luis 22 évesen lett Sevilla püspöke, majd egy évvel később bíborossá tették. A reformer egyházfi szüntette be a spanyol inkvizíció működését, majd régensként ő verte vissza Napóleon seregeit.

A festményt eddig csak Luis örökösei, és néhány szakértő láthatta, és az a királyi család tulajdonában volt - nyilatkozta a képet 10 millió dollárét megvásárló Plaza alapítvány szóvivője. A restaurátorok vezetője szerint ez a kor egyik legremekebbb műalkotása, és bár egy kicsit poros, szinte teljesen új állapotban van. Szerinte egy kis tisztítás felfedi majd a kép valódi szépségét.

A képet a zaragozai múzeumban állítják majd ki, közel Goya szülőhelyéhez, Fuendetodoshoz, ahol jelenleg is épül a 2008-as expóra elkészülő Goya Múzeum.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár