2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folytatódik a legrégibb Biblia digitalizálása

2007. január 3. 13:15

A legrégibb létező bibliai kéziratok egyike, a Sínai Kódex (Codex Sinaiticus) a tervek szerint 2009-ben végre teljes egészében felkerül az internetre.

`Az online fakszimile a teljes Újszövetséggel és az Ószövetség felével együtt mindenki számára elérhető lesz` - jelentette be a napokban Ulrich Johannes Schneider professzor, a lipcsei Egyetemi Könyvtár igazgatója. Az ógörög nyelven íródott bibliai szöveg éppúgy a 4. század elejéről maradt fenn, mint a Vatikáni Kódex. Az antik korszak egyik legnagyobb pergamen könyveként tartják számon, évszázadokon Egyiptomban, a Sínai hegységben, a Szent Katalin kolostorban őrizték és a darabjai jelenleg négy különböző helyen találhatók.

A 33,5 centiméter széles és 37,5 centiméter magas pergamenhasábokat Konstantin von Tischendorf lipcsei teológus 1844-ben egy papírkosárban találta meg a Szent Katalin kolostorban. A szerzetesek megengedték neki, hogy a 129 megtalált lapból negyvenhármat magával vigyen Lipcsébe, ahol azokat külön erre a célra készült ládában őrzik páncélszekrényben.

Tischendorf 1859-ben az orosz cár támogatásával még egyszer visszatért a kolostorba és ott további töredékeket talált. Végül is sikerült rábeszélnie a szerzeteseket, hogy ajándékozzák azokat a cárnak. A Szovjetunió 1933-ban 347 lapot eladott a londoni British Museumnak, de hat lap még ma is Szentpéterváron található. 1975-ben újabb lapokat találtak - ezt a 38 lapot ma is a Szent Katalin kolostorban őrzik. Mintegy 300 lap azonban hiányzik, ezek az Ószövetség részeit tartalmazzák.

A British Library, a lipcsei Egyetemi Könyvtár, a szentpétervári Orosz Nemzeti Könyvtár és a Szent Katalin kolostor jelenleg közösen dolgozik a kézirat digitalizálásán. Tervezik egy nyomtatott fakszimile elkészítését is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár