2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cipőmúzeum nyílt Firenzében

2007. január 4. 17:00

Kétszáz legendás cipőt állítottak ki a Firenzében nemrég újra megnyílt Ferragamo-múzeumban. A tárlaton az is kiderül, hogy a leghíresebb olasz cipész sokat tett az olasz lábbelik jóhírének elterjesztéséért.

A dívák legkedvesebb cipésze

A `dívák cipészének` elnevezett Salvatore Ferragamo (1898-1960) hírnevét az alapozta meg, hogy még a legfantáziadúsabb lábbelit is úgy tudta elkészíteni, hogy viselője a legcsekélyebb kényelmetlenséget sem érezte benne. `A láb beszél hozzám, és én kitalálom, mi kell neki` - vallotta.

A múzeumot, amely egy 1289-ben épült palota földszintjén található, felesége és gyermekei hozták létre a mester emlékére. A kétszáz cipőt színük szerint állították ki. Az egyik teremben sorakoznak a piros, a fehér és a fekete lábbelik, a másikban az arany, az ezüst, a zöld és a sárga színűek. Egy nagy kristálykockában filozófusok, művészek által kigondolt, cipővel kapcsolatos szentenciák olvashatók - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A látogatók a hírességek által viselt cipők másolatait is megcsodálhatják. Például Ava Gardner piros selyembársony szandálját, Marilyn Monroe 11 centiméter magas sarokkal ellátott cipőjét, amelyben Billy Wilder Van, aki forrón szereti című filmjében szerepelt, de itt van Loretta Young szalma-raffia szandálja és Lana Turner kék szarvasbőr cipője is.

Ferragamo mester híres sorozatokat is készített, ezeknek is helyük van a kiállításon. Ilyen a z-vel jelölt, amelyért megkapta a divat Oscarjának tekintett Neiman Marcus-díjat, vagy a Kimo szandál, amelyet 1951-es divatbemutatón viselt az egyik manöken.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár