2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elárverezik a Kék Duna partitúráját

2007. január 4. 16:00

A gazdag hagyományokkal rendelkező Wiener Männergesang-Verein 140 esztendő eltelte után el akarja árverezni a Johann Strauss komponálta világhírű Kék Duna keringő eredeti partitúráját.

Az együttes énekesei remélik, hogy akár több mint egymillió euró bevételre is szert tesznek ennek az osztrák `nemzeti vagyonnak` az elárverezéséből, amivel egyszer s mindenkorra megszűnhetnek anyagi gondjaik.

A Kék Dunát Johann Strauss (1825-1899) eredetileg kóruskeringőnek komponálta 1867-ben egy Dianabadban megrendezett dalestre, s a kottát az 1843-ban alapított kórusnak ajándékozta. Kezdetben a keringő távolról sem volt sikeres. Az áttörés csak azután következett be, hogy előadták az 1867. évi párizsi világkiállításon.



A szám tragikus hírnévre tett szert a Lusitania óceánjáró katasztrófája révén. Az első osztály éttermében a hajó zenekara a Kék Duna keringőt játszotta az utolsó ebéd alatt. A Lusitaniát 1915. május 7-én az ír partok előtt megtorpedózta és elsüllyesztette egy német tengeralattjáró.

Ma ez egyike Ausztria legnépszerűbb zeneszámainak, amelyet az alpesi köztársaság számos polgára titokban nemzeti himnuszként tisztel. A világszerte hallgatott bécsi újévi koncertek állandó műsorszáma, amely a Bécsi Filharmonikusok előadásában szilveszterkor, éjfélkor is elhangzik.

Az árverésen befolyó összegből alapítványt szándékozik létrehozni a férfikórus egyesülete, hogy annak kamataiból fedezhesse a folyó kiadásokat. Mivel azonban fennáll a veszély, hogy az eredeti partitúra elvész Ausztria számára, Andreas Mailath-Pokorny bécsi kulturális tanácsos közölte: megvizsgálják az együttes anyagi helyzetét, mert az osztrák kormányzat eddig nem dotálta az egyesületet.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár