2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Továbbra is titkosak Pinochet CIA-aktái

2007. január 3. 11:45

Amerikai támogatás titokban

Kornbluh véleménye szerint ennek ellenére sok Chilére vonatkozó CIA-aktát még most sem fognak nyilvánosságra hozni. Ilyenek a Santiago és Washington közötti táviratok, a Contreras amerikai látogatásáról készült beszámoló, és a röviddel Pinochet államcsínye után meggyilkolt Charles Hormanról szóló irategyüttes. Az összes akta titkosításának feloldása valószínűleg rámutatna arra, miként segítette az Egyesült Államok közvetett és közvetlen módon Pinochet hatalmának megszilárdulását annak ellenére, hogy tudott az erőszakos cselekményekről.

Akik még halálában is támogatják

A már ismertté vált iratok alapján állítható, hogy az Egyesült Államok közvetlenül nem vett részt az 1973. szeptember 11-én végrehajtott katonai puccsban, amely megdöntötte Salvador Allende hatalmát. A CIA azonban tudott az akcióról, és Nixon és Kissinger közvetlen parancsára már korábban is bátorította a puccskísérleteket. Egy 2000-ben nyilvánosságra hozott CIA jelentésben az áll, hogy "az ügynökség tudott a katonai összeesküvésről, hírszerzési kapcsolatban állt néhány puccsistával, és - mivel a CIA nem ellenezte a hatalomátvételt és 1970-ben már bátorított egy ilyen államcsínyt - úgy tűnt, hogy jóváhagyja azt."

Olvasson bele az egykori dokumentumokba!

1970-ben Thomas Karamessines a CIA igazgatóhelyettese titkos táviratban továbbította Kissinger utasításait Henry Heckshernek, a CIA santiagói központja vezetőjének: "Politikánk továbbra is az, hogy Allende hatalmának egy puccsal véget kell vetni, és az amerikai támogatásnak titokban kell maradni."

Richard Helms, a CIA akkori igazgatója egy feljegyzésben azt írta, hogy Nixon elnök meg akarta szabadítani Chilét a kommunizmustól, ezért azt parancsolta, hogy kezdejenek titkos műveleteket az Allende által irányított Chile gazdaságának meggyengítésére. A CIA 1977-ig folyamatos kapcsolatban állt Contrerasszal, akit a diktatúra alatt elkövetett kínzásokkal és gyilkosságokkal vádoltak, de ez a kapcsolat "nem volt szívélyes és zavartalan."

Az emberi jogok durva megsértéséről szóló chilei hírek egy idő után azonban akkora felháborodást keltettek, hogy a Kongresszus 1976-ban, röviddel Kissinger és Pinochet találkozója után, betiltotta a fegyverkereskedelmet.

Ennek tükrében tehát csupán apró bocsánatkérésnek tűnhetett, amikor Colin Powell külügyminiszter 2004-ben a következőket mondta az Egyesült Államok Chilében játszott szerepéről: "Az amerikai történelem ezen részére nem vagyunk büszkék."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár