2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kinevezték a Tower első női őrét

2007. január 5. 13:15

522 év után először került nő a híres londoni Tower őreinek elit testületébe. Az azonban még kérdés, hogy a híres madarak miként fogadják az új jövevényt.

A 35 főből álló őrségbe eddig csak férfiakat neveztek ki, ám a hatóságok most szakítottak a jeles hagyománnyal. A nemrég beválasztott hölgy öt férfi jelöltet megelőzve szerezte meg a pozíciót, és idén nyáron állhat az őrség soraiba. Az itt dolgozó őrök hagyományosan a fegyveres erők tagjai, akik mögött minimum 22 év szolgálat áll, és mostanáig ez volt Anglia egyik csak férfiaknak fenntartott munkahelye.

A hagyomány szerint a vörös-arany egyenruhát viselő őrök vigyázzák a koronaékszereket, és az ő feladatuk a híres hollók gondozása is. Érdekességnek számít, hogy az épületben korábban nem csak madarakat őriztek, hanem a középkorban oroszlánok laktak a falak között.

A Yeoman Warders (kisbirtokos börtönőr) vagy más néven Beefeaters (marhahúsevők) nevet viselő testületet VII. Henrik király alapította 1485-ben, miután trónra lépett. A Tower őrei eredetileg rabokat és a koronaékszereket őrizték, így ők felügyelték például a kivégzése előtt Boleyn Annát, Stuart Máriát, Morus Tamást és I. Károly királyt is.

A Beefeater elnevezés valószínűleg a katonák egykori járandóságára utal, mivel a 19. században a teljes testület naponta 11 kilogramm marha-, 8 kilogramm birka- és 7 kilogramm borjúhúst kapott. Mások szerint a szó a királyi étekfogó fegyveres testületének elnevezéséből ered.

Az ismeretlen nő fizetése évi 36 ezer euró (9 millió forint) lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár