2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy Sándor miatt vitázik Görögország és Macedónia

2007. január 9. 13:15

Görögország és Macedónia között újra feszültté vált a viszony - ezúttal a skopjei légikikötő miatt.

A görög külügyminiszter, Dora Bakoyannis tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy északi szomszédjuk kormánya megváltoztatná a skopjei reptér nevét, mely ezentúl a Petrovec helyett a híres ókori hadvezér, Nagy Sándor nevét viselné. A változtatás még nem hivatalos, azt jóvá kell hagyniuk a nemzetközi légiközlekedési hatóságoknak is.

Nem ez az első vita a két állam között Jugoszlávia megszűnése óta. A görög kormány tiltakozása miatt ugyanis még mindig nem sikerült nemzetközileg elfogadtatnia Skopjénak a "Macedón Köztársaság" nevet, ehelyett az országot hivatalosan "Macedónia Volt Jugoszláv Tagköztársaság" néven vették fel a nemzetközi szervezetekbe. A görögök szerint az "igazi" Macedónia (Makedónia) nem más, mint az észak-görög régió Szaloniki központtal.

"A történelmet nem lehet megváltoztatni vagy meghamisítani kétezer év után" - mondta a görög külügyminiszter asszony. Kiemelte, hogy Nagy Sándor görög nemzetiségű volt, és a görög civilizációt terjesztette hódításai során szerte a világban, melynek során egészen Indiáig eljutott az i.e. 4. században. Görögország Nagy Sándor tevékenységét ókori öröksége egyik legfontosabb részeként kezeli.

Antonio Milososki, a macedón külügyminiszter reakciójában kifejtette, hogy országának egyáltalán nem célja Nagy Sándor nevének kisajátítása. Álláspontja szerint a névváltoztatásról hozott döntés egy jóindulatú gesztus próbált lenni, mellyel ki akarták fejezni tiszteletüket az ókori hódító iránt, aki számos népet és országot egyesített élete folyamán. A görögök azonban nem így gondolják, és újra figyelmeztetnek: az ehhez hasonló kormányzati döntések nem segítik elő Macedónia csatlakozását a NATO-hoz és az Európai Unióhoz.

Péter Dániel - Terra Recognita Alapítvány

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár