2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy Sándor életei és halálai

2004. november 23. 11:53

A Múlt-kor a történelem egyik legnagyobb hadvezérének sorsát kutatva rögzíti a 32 éves korában hirtelen elhunyt Nagy Sándor utóéletében bekövetkezett legújabb tudományos eredményeket és tömegkulturális rezdüléseket.

Olvasóink tudhatják, Nagy Sándor haláloka régi slágertémánk: a nyugat-nílusi vírusként emlegetett járvány teóriáját feledve, legutóbb már egy új kutatás eredményei mellett tettük le a garast, mely szerint az uralkodó felesége, Roxána - féltékenységét levezetendő - Indiából szerzett sztrichnin beadagolásával számolt le a biszexuális Alexandrosszal. Éppen ez a momentum ragadta meg a Warner Bros amerikai filmstúdió és Oliver Stone rendező képzeletét is, de már látható, hogy bűnhődni fognak: görög ügyvédek perrel fenyegetik a nagyszabású történelmi tabló készítőit, amiért egyértelműen biszexuálisként ábrázolják a nagy ókori hadvezért és uralkodót.

A Nagy Sándor életéről szóló filmet Oliver Stone rendezte, és november 24-én mutatják be Amerikában Alexander címmel. A december elején már a hazai mozikban is látható új történelmi filmről eddig semmi jót nem hallottunk (leszámítva, hogy a feleségét alakító Rosario Dawson meztelenül is látható benne), cikksorozatunkban ezért inkább a nagy hódító tömör ám lényeglátó életrajzával kedveskedünk.

Felidézzük az ifjú makedón királyfi indulását, aki Megalexandrosz néven i.e. 356-ben a makedóniai Pellaban született és 27 éves korára az ismert világ urának mondhatta magát.

Elkísérjük útján Perzsia meghódítóját, aki a történelem legnagyobb hadvezére címet azzal érdemelte ki, hogy 8 év alatt 22 000 mérföldön át vezette görög és makedón seregeit ostromok és hódítások közepette míg végül megdöntötte a Akhaimenidák hatalmát.

Végül a hellenisztikus világ urának hétköznapjait mutatjuk meg, aki 32 éves korában bekövetkezett haláláig a  Nílustól az Indusig terjedő birodalmat hozott létre, s megvetette a területi királyságokra épülő hellenisztikus világ alapjait.

Oliver, Rosario, Colin
utóbbiak a filmben is motyognak valamit


 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár