2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csendben ünneplik Nagy-Britannia 300. évfordulóját

2007. január 9. 11:45

Minden komolyabb felkészülés nélkül emlékeznek meg az Egyesült Királyság megalapításáról rendelkező, Anglia és Skócia parlamentjét egyesítő törvény elfogadásának háromszázadik évfordulójáról.

1707 - Skócia szerződéses úton feladta államiságát

Az esemény kapcsán a történészek arra emlékeztetnek - számolt be róla a BBC, hogy ez a nemzet történetének egyik legfontosabb állomása, és ez alapozta meg a későbbi gyarmati terjeszkedést is. Most azonban egy kétfontos emlékérme kiadásán és a Lordok Házában kiállított tárlaton túl nem rendeznek több állami ünnepséget Angliában.

Anna királynő aláírja az egyesülési törvényt

Az egyesülési törvény (Act of Union) alapján 1707. április 29-én egyesült az angol és a skót parlament, a királyság elnevezése ekkortól lett Nagy-Britannia. Az egyesülés egyenlő alapon jött létre, Skócia megtartotta saját jogrendszerét és egyházát. A skótok már régóta szorgalmazták az egyesülést, melyet azonban az angolok elutasítottak, mert féltek, hogy a londoni parlamentben a skótok kerültek volna többségbe. A Stuart-ház arra irányuló kísérletei, hogy az 1688. évi dicsőséges forradalom után francia segítséggel, a lakosság elégedetlen kisebbségére támaszkodva visszaszerezzék hatalmukat, Angliában is kedvező hangulatot teremtettek az egyesüléshez. Az unió létrehozása után Skócia előtt megnyílt a gazdasági fellendülés lehetősége, mivel a kereskedők egyenlő feltételek mellett jelenhettek meg a Brit Birodalom piacain. Skócia sohasem került olyan gyarmati függésbe Angliával szemben, mint Írország, és a skót társadalom is egységes maradt.
Érdekes párhuzam lehet, hogy idén ünneplik a rabszolgaság eltörlésének 200. évfordulóját is, amelyre szintén egy kétfontos emlékérmét adnak ki, s emellett 20 millió fontot szánnak a megemlékezésekre.

A skótok azonban nem ilyen szűkmarkúak: iskolák, múzeumok és galériák bevonásával szerveznek ünnepségsorozatot. A skót kulturális miniszter Patricia Ferguson szerint az esemény a skót történelem egyik legnagyszerűbb pillanata volt, és az erre való emlékezés különösen fontos a nemzet életében.

Egy tory képviselő, Philip Hollobone szerint nincs más ország, ahol ennyire fontos lenne a modern állam megteremtése, hiszen áttételesen ehhez az évfordulóhoz köthető a Brit Birodalom létrehozása is. Szerinte ezért egy érme kiadása semmit sem jelent, és csak az adna megfelelő rangot az ünnepnek, ha a skót és az angol parlament a Westminster Hallban közösen találkozna, és azon a királynő is részt venne.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár